• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Откриха 14 нарушения в мина Оброчище

Откриха 14 нарушения в мина Оброчище

/КРОСС/ 14 нарушения на трудовото законодателство са констатирани в мината в добричкото село Оброчище, в която по време на работа на 7 април загина миньор. Това е установено след проверка на Инспекцията по труда в Добрич по повод на смъртната злополука с работник на „Евроманган" ЕАД, с. Църква, приключила в края на месец април. За отстраняване на нередностите са дадени 12 задължителни за изпълнение предписания и е съставен 1 акт.
Имаме обратна информация, че работодателите вече са взели мерки по отношение на нашите изисквания, обяви пред журналисти директорът на Инспекцията по труда Маргарита Антонова и поясни, че в началото на юли в мината отново ще бъде извършена проверка.
10 от установените нарушения са свързани с безопасността на труда, но не става въпрос за сериозни пропуски, които видимо застрашават живота и здравето на хората, коментира Антонова. Ако имаше подобни пропуски не бихме допуснали мината да продължи работа, допълни тя.
По думите й на този етап не може да се посочи точната причина, довела до тежкия инцидент в мината. По случая е образувано следствено дело и материалите от проверката на трудовите инспекции са предоставени на разследващите.
През месец април 2015 г. са извършени 88 проверки, от които 14 за проучване на жалби и сигнали, съобщават още от Инспекцията по труда. По време на проверките са констатирани 388 нарушения на трудовото законодателство. О тях 204 се отнасят за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, а 184 са по трудовите правоотношения. 5 души са били без писмени трудови договори и допуснати до работа, преди да бъде изпратено уведомление до НАП. За отстраняване на констатираните нарушения са дадени 381 задължителни за изпълнение предписания.
На работодателите, допуснали нарушения на трудовото законодателство, са съставени 9 акта. Влезлите в сила наказателни постановления са общо 8 на стойност 4100 лева.
От 20.04.2015 г. се извършват проверки по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в строителни обекти в населените места и в курортните селища по Черноморското крайбрежие. До 22 май са приключили проверките на 10 обекта, като констатираните общо нарушения са 40, а съставените актове - 5.
Актовете са за неупражняване на контрол и допускане до работа на строителната площадка на лица, които не използват лични предпазни средства; необезопасени изкоп и отвор на строителната площадка и допускане до работа преди работодателят да е връчил на работника копие от заверено уведомление за сключения трудов договор.
Трудовите злополуки, станали в област Добрич през месец април, са 4, от които едната е смъртната злополука в мината.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.