• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Зам.-министър Ахладова: България ще ратифицира Истанбулската конвенция

Зам.-министър Ахладова: България ще ратифицира Истанбулската конвенция

/КРОСС/ България е на прага на ратифицирането на Истанбулската конвенция. В тази връзка сме подготвили проекти на нормативни изменения в гражданскоправната и в наказателноправната област, които след обществено обсъждане ще бъдат внесени в Министерския съвет.
Това заяви заместник-министър Десислава Ахладова по време на Годишния колоквиум по основните права 2017 г. „Правата на жените в размирни времена".

Събитието, което се провежда в Брюксел, е под егидата на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

В изказването си заместник-министър Ахладова изтъкна, че България е предприела поредна стъпка за противодействие на домашното насилие и насилието, основано на пола, като вече е подписала Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция) на 21 април 2016 г.
„Важно да се отбележи, че това е приоритетно досие за България в рамките на работна група FREMP. Ние подкрепяме и присъединяването на Европейския съюз към Конвенцията. В зависимост от напредъка, постигнат от Естония, по време на Българското председателство ще продължим активно да работим по финализирането на Кодекса на поведение и по разглеждането на проектите на решения за сключването на Конвенцията от Европейския съюз", каза още заместник-министър Ахладова.

В заключение тя обясни, че Министерството на правосъдието е ангажирано с проблематиката, свързана с домашното насилие, като във връзка със своята компетентност отговаря за финансирането на програмите и обучението, съгласно Закона за защита от домашното насилие. Ежегодно по бюджета на Министерството се определят средства за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел, които осъществяват дейности за разработване и изпълнение на програми за превенция и защита от домашно насилие.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.