• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Не е оказван натиск за решението за изтребителите

Не е оказван натиск за решението за изтребителите

/КРОСС/ Спорът за избора на нови изтребители за българските Военновъздушни сили (ВВС) продължава. Оказвал ли е президентът Румен Радев натиск - на този въпрос отговаря ексклузивно пред БТВ председателят на борда за избора на новия боен самолет ген. Цанко Стойков.

- Оказван ли беше натиск на комисията?

- Не е оказван натиск по време на работата на комисията и при изготвянето на крайния протокол и представянето му на министъра.

- Президентът интересуваше ли се, имаше ли мнение преди да бъде направен този избор, което да ви подведе в една или друга посока?

- Никой от нито една държавна институция - нито президент, нито министър-председател, нито представители на министерство на отбраната са участвали по какъвто и да било начин... Или са се интересували до окончателното изготвяне на протокола, в който бяха изписани анализа и окончателната оценка.

- Защо отпадна офертата за американските самолети, това е което е най-изненадващото всъщност?

- На този етап мога да кажа, това което споделих като резултата от цялостната оценка и след като бъде обявено решението на Министерския съвет, мога да коментирам различните обсъждания на алтернативите, които бяха представени.

Мога да споделя само че по желание на самите доставчици и самите страни, които участваха в конкурса предоставената информация беше класифицирана. Не сме я  класифицирали ние - те искаха тяхната индустриална информация, способности, оперативни бойни и конкурентни способности да се запазят в рамките на работната група и да не им се дава публичност.

- Има ли нещо манипулирано в процедурата, което да доведе Ф-16 да изпадне?

- Това, което мога да споделя е, че в процеса на работата ни се наложи да доуточняваме някои въпроси, които не бяха ясни в първоначално изпратените отговори от доставчиците. Това наложи да изпращаме искания за информация за допълнително осветляване на въпроси, които комисията счете за необходимо, че трябва да бъдат получени от всички страни и бяха изпратени писма до трима доставчици.

На базата на това, което получихме беше, свързано с детайлно оценяване на предложенията, спазвайки модела на оценка, без да се проявява пристрастност или натиск върху работата на комисията. След като всички индивидуално се запознаха с предложенията на различните страни, и след обсъжданията по всеки един въпрос, решенията бяха взети с пълно единодушие и съгласие. Не е имало укриване на информация и двусмисленост в това, което ние сме изпратили като резултати от обсъжданията и оценката.

- Притеснява ли ви това което анкетната комисия ще търси като информация от вас?

- Нямам никакви притеснения, защото всяко едно предложение е много добре обосновано с мое лично участие и аз мога лично да се ангажирам и да обясня, ако е необходимо, пред която и да е институция.

- Смятате ли, че работа на анкетната комисия ще забави работата по проекта и гласуването в парламента на тази сделка?

- Искрено се надявам да няма такова забавяне и проектът да продължи с изпълнението на следващия етап, и това е директно договаряне с избраната страна Тъй като до края на тази година е срокът, в който ние трябва да се включим в първоначалната финансова рамка за изплащане. Ако това не стане влизаме в невъзможност да бъде спазена финансовата рамка, по която са направени предварителните разчети от страна на държавата за изплащане на този самолет.

- Как гледате на твърдението че изтребителната авиация е едно скъпо хоби и самолетите са скъпи играчки?

- Политизирането на този въпрос, особено с новия самолет, като че ли не дава добра квалификация на летателния състави и инженерите благодарение, на който летят МиГ-29, защото те дават и правят всичко да изпълним задачите, които са ни поставени. Това го правим с високо ниво на професионализъм, не бих казал че това е хоби.

- Коментарите на експерти пречат или помагат на процеса?

- Уважавам възможността всеки да изрази своето мнение свободно, когато то е компетентно, когато не е добре, го оставям на съвестта на тези, които го правят. Те си знаят причината, поради която го правят. Някои от квалификациите не са добри и звучат обидно за хората, които рискуват живота си и са отдали силите си в служба на България.

Източник: Габриела Наплатанова, БТВ

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Време е да разследвате Цецо за клевети по всички направления.....

28.06.2017 08:49:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.