• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Правителството ще съгласува визията за НАТО до последно

Правителството ще съгласува визията за НАТО до последно

/КРОСС/ Визията, с която българската делегация ще отиде на срещата на НАТО в Уелс в четвъртък, ще бъде редактирана до последния момент, преди да бъде приета на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Официално вчера Съветът по сигурността към правителство прие документа, но той няма да бъде публикуван официално, преди да бъде гласуван. Дотогава ще бъдат изчистени и последните редакции.
Заседанието на кабинета е ден преди срещата на НАТО, където ще участват президентът Росен Плевнелиев и военният министър Велизар Шаламанов.

С документа се бърза именно заради най-висшия форум на алианса. Целта е да се препотвърди пред Брюксел, че армията ще продължи да се модернизира и че ще бъдат увеличени парите за отбрана. Това вече неведнъж беше поискано от НАТО.

Първият вариант на визията обаче предизвика спор в кабинета, тъй като не беше съгласуван. Премиерът Георги Близнашки дори го сравни с „миникриза". Повод станаха текстовете, че Русия е в явна информационна война с България. Това наложи приемането на визията да бъде отложено, за да се редактира.

В последния вариант на визията вече правителството се придържа изцяло към позициите на НАТО и ЕС за кризата в Украйна. Вече не се говори за информационна война. Редактираният документ е с доста по-балансирана позиция относно Русия. Така авторите му са се съобразили изцяло с позицията на премиера.

В интервю за „Дневник" през уикенда Близнашки заяви, че „не може сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за сигурността". Това е коренно различно от позицията на военния министър Шаламанов, който защити първоначалния вариант.

На базата на тази визия и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. правителството ще приеме Национална програма „България в НАТО и в европейската отбрана - 2020", където вече детайлно ще бъдат разписани ангажиментите на страната по отношение на модернизацията и финансирането на армията. Програмата ще бъде предложена на XLIII Народно събрание, но не е ясно дали ще бъде постигнат консенсус, за да бъде приета. Ако не бъде, това ще е лош сигнал към партньорите от НАТО, отбелязва „Сега".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това последното май ще е скоро.

02.09.2014 20:05:24

Подвийте си опашките

Ще я коригират, ще я коригират, Путин победи.

02.09.2014 15:52:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.