• 26 Фев 2024 |
 •  USD / BGN 1.8023
 •  GBP / BGN 2.2877
 •  CHF / BGN 2.0489
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 14°C

Мая Манолова и Момчил Неков дебатират закон за доброволчеството

Мая Манолова и Момчил Неков дебатират закон за доброволчеството

/КРОСС/ Мая Манолова и евродепутатът Момчил Неков обединяват своите усилия и експертиза, за да бъде създаден дълго чакания законопроект за доброволчеството в България, стана ясно от тяхна съвместна среща, провела се на 31 октомври при омбудсмана.

Манолова и Неков проведоха работна среща по темата съвместно с КНСБ, Национално представителство на студентските съвети, БЧК, Национален алианс за работа с доброволци, Национален младежки форум, Организация на българските скаути, Български център за нестопанско право, „Каритас", Сдружение "Младежки глас" и Holiday Heroes . Омбудсманът и евродепутатат им представиха своите проекти и идеи в търсене на добри практики и експертност, за да се създаде един наистина качествен и работещ законопроект, стимулиращ и подкрепящ доброволчеството в България.

Към момента у нас липсва единна формулировка на понятието доброволец, както и правна рамка, регулираща процеса на доброволческата дейност, включително институционални механизми за извършването й.
Момчил Неков, който е един от най-младите депутати в Европейския парламент, доразвива с предлагания от него законопроект нормативната основа за насърчаване и подпомагане на младежкото доброволчество. Една от идеите му е то да се зачита за трудов стаж, а участието в доброволчески мисии да носи точки при кандидатсване в университет. „Смятам, че такъв закон несъмнено би допринесъл за създаване на благоприятна среда за осъществяване на доброволчески дейности, за повишаване на тяхното качество и за отдаване на дължимото им признание. Осигуряването на подходяща законодателна рамка и на национални стратегии за насърчаване на доброволческите дейности ще спомогне както за признаването на значимостта на тази дейност като израз на гражданско участие, така и за регламентирането на неговите икономически и социални измерения. Искам да обърна внимание и на икономическите ползи от доброволческия труд. Чрез него се създава около 3% от БВП на ЕС, а всяко евро, инвестирано в развитие на доброволчеството, връща 5 евро в националните бюджети", заяви миналата седмица Неков в изказване пред ЕП. Евродепутатът от левицата работи активно за създаването на такъв закон и заради радващия се на огромен доброволчески интерес проект на НЕЕК ЮНЕСКО България „Приятели на българските съкровища 2016 - 2020", с който е активно ангажиран.

Представителите на синдикатите и неправителствените организации споделиха своя дългогодишен опит в работата с доброволци и изработване на качествен Закон за доброволчеството. Дебатите бяха съсредоточени главно върху правата на доброволеца и социалните придобивки, които той би могъл да ползва. Момчил Неков акцентира върху младежкото доброволчество като форма на приобщаване към социални каузи, гражданска активност и неформално учене.

Омбудсманът Мая Манолова, Момчил Неков и представителите на КНСБ, Национално представителство на студентските съвети, БЧК, Национален алианс за работа с доброволци, Национален младежки форум, Организация на българските скаути, Български център за нестопанско право, „Каритас", Сдружение "Младежки глас" и Holiday Heroes се обединиха около заключението че в най-кратки срокове трябва да има приет Закон за доброволчеството, който да поощрява и насърчава и желаещите да бъдат доброволци, и организациите, работещи с тях.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.