• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Момчил Неков настоя за по-големи обезщетения от ЕС за щетите от наводненията

Момчил Неков настоя за по-големи обезщетения от ЕС за щетите от наводненията

/КРОСС/ В писмено изявление пред Европейския парламент евродепутатът от БСП Момчил Неков настоя за повече информация за начина, по който е изчислен размерът на компенсации, които България ще получи от европейския фонд „Солидарност" за щетите от летните и есенни наводнения в страната. Управлението на риска от наводнения беше дебатирано в понеделник вечер в Европейския парламент в Страсбург.

Преди 10 дни Европейската комисия предложи да се изплатят 10,5 млн. евро, като сега предстои сумата да бъде обсъждана в Европейския парламент и сред страните членки.

„По официална информация, последните две български правителства подготвиха и защитиха пред Европейския фонд за солидарност искане за нанесени щети от 311,3 млн.евро, а Европейската комисия съобщи, че предлага да бъдат изплатени 10,5 милиона евро", казва в изявлението си Неков.

Той припомня, че бедствията, засегнали страната, бяха с опустошителни размери, като над 20 души загубиха живота си, а десетки хиляди трябва да възстановяват домовете си. В много населени места бяха прекъснати всички инфраструктурни и комуникационни връзки, добавя той в изявлението, което ще бъде приложено към протокола на дебата.

Момчил Неков поиска обяснение от Европейската комисия и за начина, по който е изчислен размерът на обезщетението за България от Фонд „Солидарност" и на какво се дължи разминаването в очакванията на българското правителство и решението на комисията за помощ.

В питане, отправено до Европейската комисия в края на миналата седмица, евродепутатът се интересува дали има непризнати искания от апликацията на правителството и какви са причините, тъй като по нея не бяха дадени подробности у нас. Не на последно място - според него е важно дали европейският бюджет, в който се очертава недостиг от 23 милиарда евро, ще има достатъчно средства, за да се изплатят бързо компенсациите.

От началото на бедствията Момчил Неков е в активен диалог с всички власти в България - правителството, областните управители и кметовете в пострадалите райони. В заявлението за фонд "Солидарност", са включени Североизточен и Северен централен район, като са посочени и областите София-област, Бургас, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Хасково и Ямбол. Общата стойност на щетите по заявлението е 311.328 млн. евро. Предстои допълнително да бъде направено искане за компенсация на Мизия.

Снимка: Булфото, всички права запазени

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.