• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Ненков иска да предизвика дискусия за донорството

Ненков иска да предизвика дискусия за донорството

/КРОСС/ Зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков иска да предизвика социален дебат за донорството у нас. Така той коментира и донякъде спорната си идея да бъдат изключвани апаратите на изпаднали в мозъчна смърт хора, чиито близки не желаят да дарят органите им.

„Областта на донорството се ползва с обществено доверие. Когато дойде време да се говори с близките на пострадал човек в голяма част от случаите хората безвъзмездно даряват органите на своя близък. Има обаче пропуски в закона. Например настъпването на мозъчна смърт, когато пациентът е на животоподдържаща апаратура, другите органи работят. Ако не се реализира донорската ситуация, този човек изпада в правен вакуум. В България решението за спиране на апаратурата се взима от близките. Няма закон, според който лекарят в реанимацията може да направи това", каза Ненков пред БНТ.

Той коментира и работата на Фонда за лечение на деца, като съобщи че ще бъде назначена работна група, която да работи в негова помощ.

„Но според правилника се изисква обществена поръчка, когато едно дете трябва да бъде финансирано, но пък обществена поръчка болницата трябва да направи за медицинските изделия, които са необходими за неговото лечение. Законът обаче не задължава това да го правят частните болници.

Екипът на министерството е решен Фондът да работи в полза на децата, не да им пречи. Ще има работна група, която ще промени правилника", обяви зам.-министърът на здравеопазването.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Лекар

Освен това, мозъчната смърт означава биологична (необратима) смърт и няма нищо общо с клиничната смърт, с дълбоката кома или с перманентното вегетативно състояние. При последните апаратурата се поддържа и лечението продължава, като и дума не може да става за органно донорство. Последното се обсъжда само при констатация на биологична смърт по мозъчни критерии.

25.05.2017 16:18:57

Лекар

Законът си е добре. Чл.15 в Наредба 14 МЗ ясно гласи, че при установяване на мозъчна смърт вентилационната апаратура може да се остави включена само при условие, че няма отказ на опцията за донорство. Това е така във всяка държава със съвременна медицина. Никой не може да си позволи да вентилира и мониторира починал, при положение че крайно ограничените легла в реанимационните клиники са необходими за живите пациенти. По тази тема се изказват някои крайно некомпетентни и злонамерени хора, но дано никога не им се наложи да се окажат в положението на болен, чиито живот зависи от донорството на органи или нъкани.

25.05.2017 16:14:04

ТЪРГОВИЯ С ЧОВЕШКИ ОРГАНИ

Министър Николай Петров и д-р Мирослав Ненков покровителстват незаконната криминална експлантация на тъкани и клети от мъртъвци, без знанието и съгласието на близките на починалия. Осъществяват контрол по преработката, търговията и експортирането на над 20 тона годишно трупни кости, фасци, сухожилия , очна роговица, кожа и хрущяли за трети страни. За което получават добри банкови преводи. Евроатлантически трансплант алианс Остеоцентър България“ ЕАД Osteotech,Inc USA

24.05.2017 11:58:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.