• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Патриарх Неофит: Народът ни записа славни страници в хилядолетната си история

Патриарх Неофит: Народът ни записа славни страници в хилядолетната си история

София /КРОСС/ Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи панихида и Благодарствен молебен по повод Националния празник 3 март. „Ден на радост и на гордост, на почит и признателност към всички наши предци, отдали силите си за нашето духовно и културно възраждане. Към всички доблестни войни, които не пожалиха живота си за извоюването на нашата свобода и най вече благодарност към Бога, от когото е всяко добро. Както ни учи свещеното писание - всяко добро деяние и всеки съвършен дар иде от горе, слизайки от отца на Светлините", каза в словото си българския патриарх. По думите му, това е ден на нашите заупокойни и благодарствени молитви към Господа и Бога, който удостои с небесна закрила православния български народ.
"Опитът от миналото ни сочи, че истинските и големи успехи на народа ни са идвали, тогава, когато е бил здраво стъпил върху сигурните суверенната държавност и църквата", каза още българският патриарх.
Дядо Неофит каза още, че от подписването на Санстефанския мирен договор до наши дни българската държава и Православна църква са извървели дълъг и трънлив път на нови възходи и изпитания. "Народът ни записа славни страници в хилядолетната си история и въпреки трудностите пред, които бе изправен успя да влезе в третото хилядолетие с надежда за още по-добри дни-на благословен възход, по-високи идеали, които ни завеща православния дух от миналото", заяви патриарх Неофит.
Той призова в Деня на българската свобода още веднъж да склоним глави пред подвига на всички онези, които отдадоха живота си за освобождението ни. Духовният подвиг на предците ни и светлата памет на освободителите ни задължават да работим още по-усърдно за доброто и просперитета на народа ни и обична Родина, каза още патриарх Неофит.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.