• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

ГЕРБ внесе законопроект за отмяна на цесиите

ГЕРБ внесе законопроект за отмяна на цесиите

София /КРОСС/ ГЕРБ внесе в парламента законопроект за изменение и допълнение на закона за банковата дейност при несъстоятелност. Това каза на брифинг в парламента председателят на Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.
Това действие идва само ден, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че всички прихващания в КТБ ще бъдат отменени.
„Става въпрос за чл. 50, който касае прихващанията. Целта му е да защити обществения интерес, публичните средства, които ще се инвестират в КТБ, да защити всички вложители. Зачестиха случаите, при които някои вложители се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си. Напоследък се извършват цесии. Обикновено това се извършва от негарантирани вложители, които имат влог над 196 хил. лева, които са гарантирани и които се продават с цел после да бъде извършено прихващане. Искаме да затворим тази възможност и текстовете, които ще изработим ще свършат тази работа", заяви Стоянова.
Квесторите в КТБ са получили уведомления за близо 2 млрд. лв. цесии с цел прихващания.
„Стремежа не е да спестим пари, а да се спази закона на банковата несъстоятелност, която казва, че всички не гарантирани вложители са равнопоставени. Всички да получат равен процент", добави още Стоянова.
Все още съдът не се е произнесъл за несъстоятелността на КТБ.
„С тази разпоредба ще подпомогнем в бъдеще синдика и органите при несъстоятелността. Ще се прилага в една бъдеща несъстоятелност. Всички вие знаете, че е възможно да няма такава несъстоятелност. Това е за бъдещ процес", подчерта Стоянова и допълни, че всички, които са правили цесии с цел прихващане са знаели, че банката е в несъстоятелност".
Очакваме оставката на Иван Искров, каза още Стоянова. По думите й Искров трябва да понесе морална отговорност за това, което се е случило, независимо дали той има пряка вина.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.