• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

УНСС организира кръгла маса-дискусия с национални и международни експерти по въпросите за контрабандата на тютюневи изделия и свързаните престъпления

УНСС организира кръгла маса-дискусия с национални и международни експерти по въпросите за  контрабандата на тютюневи изделия и свързаните престъпления

/КРОСС/ Изследователски екип предлага създаването на международна експертна работна група по въпросите на укрепването на правната рамка срещу незаконната търговия с тютюн и тютюневи изделия

От 11 до 15 юни 2018 г. в Университета за национално и световно стопанство се провежда кръгла маса-дискусия по проект „Идентифициране на риска от контрабанда и фалшифициране (анализ на бизнес процесите и пространствения аспект)” . В нея взеха участие заместник-министърът на вътрешните работи г-н Милко Бернер, заместник-министърът на Земеделието, храните и горите, д-р Цветан Димитров, експерти от Агенция „Митници“, председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите и Европейската асоциация на тютюнопроизводителите г-н Цветан Филев, представители на международни инициативи, борещи се срещу незаконната търговия с тютюневи изделия, изследователи от Италия, Холандия, Австрия, Сърбия и Швейцария, както и експертите по проекта от Катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС.

Целта на кръглата маса е да събере  на едно място експерти от национални и международни институции, представители на частния и академичния сектор, които се занимават с проблемите с незаконната търговия с тютюневи изделия и свързаните с нея престъпления. В рамките на  кръглата маса се презентират различни изследователски методи, а участниците ще  бъдат запознати с предварителните резултати от проведените изследвания. В рамките на събитието се дискутират и предложения за подобрения в методиката на изследванията.

Събитието бе открито от доц.д-р Миланка Славова, заместник-ректор на Университета за национално и световно стопанство. Тя приветства гостите от името на ректора проф.д.ик.н. Стати Статев. В първия ден на събитието участие взе заместник-министърът на вътрешните работи г-н Милко  Бернер. Той поздрави екипа за амбициозния и навременен проект, като подчерта, че проблемът с незаконната търговия на тютюн е актуален не само в България и на европейско ниво, но и в глобален аспект. Заместник-министър Бернер изрази мнение, че едно по-задълбочено сътрудничество между академичното общество и администрацията в тази област би било от изключителна полза в борбата с проблема, който незаконната търговия представлява. Той благодари на изследователския екип за интереса в тази сфера и пожела успех в по-нататъшното развитие на проекта, след което се включи активно в последвалите дискусии.

Във втория ден на събитието участие взе и заместник-министърът на Земеделието, храните и горите, д-р Цветан Димитров, който представи Контролните законови механизми при производството и търговията със суров тютюн в България.

Ръководителят на проекта, проф. Димитър Димитров, ръководител на Катедра „Национална и регионална сигурност“ и декан на факултета „Икономика на инфраструктурата“ запозна аудиторията с целите на проекта.

Изследователите от Катедра „Национална и регионална сигурност“ представиха методите „Анализ на бизнес процесите“ и „Моделиране на структурни уравнения“  и как те се прилагат по отношение на изследванията, свързани с контрабандата на цигари, връзките с други престъпления и тяхното противодействие. Изследванията на екипа се базират на идеята, че случаите на незаконната търговия и фалшификация могат да се представят като бизнес процеси. В резултат от техния анализ може да се осигури достатъчно надеждна информация за взаимовръзката между незаконната търговия и фалшификация и други престъпления (например корупция, организирана престъпност, сива икономика, трафик на хора и др.) от една страна, и за начините за ефективно противодействие от друга страна.

Правният екип на проекта запозна  аудиторията с международната правна рамка срещу незаконната търговия с тютюневи изделия. На база на анализа на шестте международни инструменти в сферата, екипът предложи създаването на международна работна група. Идеята е в нея да участват експерти от различните международни организации, под чиято егида са били приети международните договори, с цел да се осигури форум за плодотворни дискусии относно създаването на адекватни и ефективни национални правни рамки.

В рамките на конференцията, презентации изнесоха водещи международни експерти като директорът на италианския изследователски център „Transcrime“ и професор по криминология г-н Ернесто Савона, проф. Фридрих Шнайдер от Университета в Линц и анализаторът от Глобалната инициатива срещу организираната престъпност в Женева, г-жа Симон Хейсъм, които споделиха опит и разказаха за техни проекти и инициативи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.