• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Социолози: Ниска избирателна активност

Социолози: Ниска избирателна активност

/КРОСС/По-малко от два месеца преди европейските избори електоралните нагласи към ГЕРБ и БСП продължават да са на сходни нива. Това сочи изследване на "Галъп интернешънъл". Поредното изследване е проведено между 28 март и 3 април сред 1013 пълнолетни граждани в цялата страна - 20,9% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, а 20% за БСП.

ДПС по традиция остава стабилно на нива над 6%. Сред новите формации "България без цензура" запазва най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент с над 5% заявени електорални нагласи. АБВ остава с дялове над 3%, а Реформаторският блок отбелязва спад до нива близо до 2% и това поставя под съмнение възможността на двете формации да преминат бариерата на предстоящите евроизбори.

Битката при националистите продължава да е оспорвана, като засега не се потвърждава хипотезата, че проруската позиция предизвиква видим ръст при електоралния потенциал на "Атака". НФСБ и "Атака" са на сходни позиции над 2% и ще им е необходима сериозна мобилизация, ако искат да имат евродепутат.

Резултатите са от нарочен въпрос за предстоящите избори за Европейски парламент с изредени партии и коалиции в т.нар. шоукарта. Данните в този въпрос не могат да се считат за прогноза за изборния резултат, те отразяват единствено декларативни нагласи. Такъв тип въпрос "Галъп интернешънъл" задава обикновено в предизборна ситуация. Освен него, агенцията ползва и традиционния си открит въпрос "Ако изборите за Народно събрание се проведат сега...". Отговорите в него потвърждават тенденциите от въпроса за европейските избори.

Очакваната избирателна активност е 2,6 - 2,8 милиона души - въпреки, че по традиция обявяващите, че ще гласуват, са с по-големи дялове. По-точни прогнози за разпределението на местата в Европарламента обаче са възможни в следващ етап.

Данните за доверие в основните институции се колебаят в обичайните си за последните месеци нива от около 25% за правителството и около 30% за президента. Няма съществена динамика и в доверието към основни публични фигури.

Подобни нива на доверие в правителството в последните години са регистрирани в части от мандатите на Борисов и на Тройната коалиция. Сходни са били данните във втората половина от мандата на Борисов, а последните две години от управлението на Тройната коалиция, например, са при доверие на по-ниски нива. Подобни данни за доверие в президента обаче са регистрирани за последно в края на мандата на президента Желев през 1996 г. Парламентът пък през този месец е "слязъл" до 12% доверие - обичайно ниска стойност за тази институция

Оптимистични нагласи в началото на април споделят в 18% от случаите - в традиционния въпрос на "Галъп интернешънъл" "Накъде върви България".
17% твърдят, че биха участвали в протест срещу правителството на Пламен Орешарски, което е сравнително висока заявена готовност. В същото време близо 60% не искат Борисов отново да е министър-председател. 35% смятат, че са необходими предсрочни избори, но 44% са на обратното мнение.

"Галъп интернешънъл" отново зададе блок въпроси, свързани с кризата с Украйна. 49% не подкрепят санкции срещу Русия, а 21% са на противоположното мнение. На този фон контрастират привържениците на дясноцентристки партии, при които мненията са на практика поделени между опциите "за" и "против". Мнозинство от 56% не очаква кризата в Украйна да прерасне във военен конфликт.

Няма еднозначна картина в отговорите на въпроса за одобрение на присъединяването на Крим към Русия. Все пак одобрението преобладава над неодобрението, а картината при привържениците на различните партии е различна - при ГЕРБ най-чувствителен е делът на по-скоро негативните оценки, при БСП - на позитивни, при ДПС преобладава колебание и т.н.

Подобни са отговорите на въпроса за одобряваната политическа ориентация за Украйна - мненията са на практика симетрично поделени между тези, които подкрепят сближаване на Украйна с Русия и тези, които подкрепят сближаването и с ЕС. При електоратите на двете основни партии структурата на мненията е огледална. Общественото съзнание по тези въпроси още е объркано, но като цяло проличават традиционните разделителни линии и тяхното партийно отражение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Раздвоение

Представете си какво е падението на ГЕРБ, след като техните близки социолози им дават такава малка преднина.

10.04.2014 21:15:05

Utto

Галъп е в грешка, ГЕРБ ще са втори.

10.04.2014 21:10:28

ХИДРА

Колкото и да се напъват платените агенции да манипулират хората на предстоящите избори, ще победи БСП.

10.04.2014 21:06:30

Шивачев

Никой не иска ГЕРБ отново да управлява, но според Галъп те имат по-голям процент от БСП. Това е смешно.

10.04.2014 21:02:12

Etel

Поредната герберска агенция.

10.04.2014 20:43:24

червена баба

Аз харесвам това, което направи досега правителството на Пл.Орешарски ! Фен съм на грамотните и отговорни можещи хора ! А Днешния премиер със сигурност е такъв !

10.04.2014 14:21:24

СБОГОМ ГЕРБЕРУГИ

ДОТУК С БАСНЯТА ЗА „УСПЕШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ”! КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ! 7,24 млрд. лв. са похарчени повече от приходите в държавната хазна за последните четири години – от 2009 до 2012 г. Това сочат данните на Националния статистически институт, които са потвърдени от Евростат.В резултат на това харчене държавният дълг е скочил с 4,85 млрд. лв. и от 9,48 млрд. лв. (13,7% от БВП) в края на 2008 г. e нараснал на 14,38 млрд. лв. (18,5%) в края на 2012 г. Освен това фискалният резерв на страната е намалял с 2,3 млрд. лв. и в края на 2012 г. е 6 млрд. лв.

10.04.2014 14:19:25

Прост Гербер

Най-сетне правителство без мутри, пожарникари и физкултурници, без Цецо, Цецка, Фидоска и учили-недоучили младежи с фалшиви дипломи. Орешарски е интелигентен и образован човек и кръгът около него е също такъв. Беснеят сега тези, които си обичат Боко и сие. И той прост и те прости. Край на герберската пасмина.

10.04.2014 14:16:36

пенчо

Голямата разлика между това правителство и предходното е, че кабинетът "Орешарски" е съставен от Експерти, а групировката на Борисов изобилстваше от мутри и калинки или т.нар. МУТРИНКИ !!!

10.04.2014 14:14:20

червена баба

Цялостната политика ГЕРБ се провали. Политика на нищоправене и дърдорене, докато тече далаверата на мутромилиционерската шайка. Политика на репресии и преследване. Цвъ и Герб имаха една единствена политическа цел. Влизането в Шенген. Дори и нея не успяха да изпълнят, какво остава за нещо друго.

10.04.2014 14:11:03

хуморист

Така както Орешарски знае повече за икономиката, така и Борисов знае повече за горенето. Лошото е, че когато единия има грижата за икономиката, другия няма грижа за пожарите.

10.04.2014 14:09:21

червената шапчица

Орешарски е супер пич. Залагам на него. Железен е просто. Трябва да бъде по остър по отношение на Гробарите!

10.04.2014 14:06:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.