• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Учители, банкери, шофьори, журналисти излизат на национална стачка в Гърция

Учители, банкери, шофьори, журналисти излизат на национална стачка в Гърция

/КРОСС/ Национална стачка е обявена за днес и утрe в гръцката столица Атина.

Служители на телекомуникационната компания OTE, преподаватели в училища и университетски преподаватели, транспортни работници, служители от банковия сектор, част от синдикатите на морските лица участват в стачката, както и журналисти – няма да се публикуват новини по телевизията и радиото, няма да излизат вестници.

В центъра на Атина се подготвят срещи и демонстрации на синдикати.

Очаква се протестите да блокират транспорта в Атина.

От българското Външно министерство препоръчват на българските граждани, които посещават Гърция или постоянно пребивават в страната, да не разчитат на обществения транспорт, както и да избягват придвижване в центъра на Атина и по-големите градове, тъй като се очакват протести и възможни безредици.

Стачката ще засегне движението на метрото в двата дни, като в първия ден мотрисите няма да се движат по линии 2 и 3, а утре на 3 октомври е обявено три-часово прекратяване на работата на метрото от 12:00 до 15:00 ч.

Автобусите, тролейбусите и трамваите ще спират работа на 2 октомври. Автобусите и тролейбусите ще се движат между 9:00 и 21:00 ч., а трамваите между 9:00 и 15:00 ч.

И в двата дни стачката ще засегне и ЖП-транспорта. Ще стачкуват и всички категории кораби, тръгващи от пристанищата Пирея, Рафина и Лаврио. Към стачката днес ще се присъединят и банковите служители, както и Националната телекомуникационна компания.

Това е втората обща стачка през последните две седмици срещу политиките на новото гръцко правителство, което дойде на власт след изборите на 7 юли. Преди това стачка се проведе на 24 септември.

Синдикатите твърдят, че законопроектът за икономическо развитие на правителството е насочен срещу обществото и работниците. Работодателите получават повече права при сключване на индустриален колективен договор и могат да се позовават на финансовите проблеми на компанията. Правата на синдикатите са ограничени.

Най-големите проблеми се очакват по пътищата – поради стачката на градския транспорт мнозина ще бъдат принудени да се движат с частни автомобили.

Фериботите няма да тръгнат от трите пристанища на Атика – Пирея, Рафина и Лаврио, така че част от островите ще остане без фериботни услуги, единственият вид транспортна връзка.

Журналистическите съюзи провеждат денонощна стачка – от 18:00 ч.

Новините по радиото и телевизията ще престанат да се появяват както на частни, така и на държавни и общински канали, вестниците няма да излизат. Атинската информационна агенция AMNA ще спре да работи.

Освен това пресслужбите на министерства и ведомства няма да работят.

„Пресата не може да загуби трудови права. Законопроектът, който се промотира, премахва основните инструменти за защита на работниците от произвола на работодателя.“, се казва в обединението на съюза.

Приемането на законопроекта в сегашния му вид неизбежно ще доведе до ескалация на стачките, твърдят синдикатите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.