• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Исканата оставката на шефа на НЗОК - недопустима намеса на изпълнителната в законодателната власт

Исканата оставката на шефа на НЗОК - недопустима намеса на изпълнителната в законодателната власт

/КРОСС/ „Поисканата оставка на управителя на Националната здравноосигурителна каса е недопустима намеса на изпълнителната власт в законодателната, защото председателят на Касата се избира от Народното събрание". Това обяви в интервю за предаването „Хоризонт до обед" д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Изказването му бе повод искането на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев шефът на НЗОК Камен Плочев да се оттегли от поста си, тъй като искал актуализация на бюджета.

„Искането на оставка от страна на министър е натиск върху независимата Национално здравноосигурителна каса и върху парламента", добави Кацаров.

Правилно е да бъде поискана актуализация на бюджета на НЗОК от Народното събрание, посочи д-р Кацаров и добави:

„Това е органът, който приема бюджета на НЗОК, а и това е органът, който го е избрал. Така че е съвсем закономерно да се обърне точно към този орган. Що се отнася до основателността на неговото искане, смятам, че не само има основание, но, според мен, трябва да поиска актуализация с поне още 100 млн. Основанието на проф. Камен Плочев да поиска актуализация на бюджета е това, че НЗОК дължи на европейски здравни фондове 260 млн. лв. към 31 декември 2017 година. Те са провели преговори със здравни фондове и с болници, които са отказали да разсрочат плащанията и искат незабавно изплащане на дължимите суми. В бюджета на НЗОК за 2018-а година са предвидени едва 73 млн., т.е. те са крайно недостатъчни. Отделно от това, НЗОК дължи около 130 млн. лв. неразплатена, но извършена дейност на болниците. Т.е. минимум 330 млн. лв. му трябват допълнително. Той съвсем закономерно иска актуализация", допълни председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

Здравеопазването се ръководи от зад завесата, и този министър, както и целият кабинет са от актьорският сътая.

16.02.2018 13:10:16

Иван Андреев

Здравеопазването се ръководи от зад завесата, и този министър, както и целият кабинет са от актьоркоято състав.

16.02.2018 13:08:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.