• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Обама ще говори за общата сигурност на НАТО в Талин

Обама ще говори за общата сигурност на НАТО в Талин

/КРОСС/ Президентът на САЩ Барак Обама ще посети Естония днес, а утре ще вземе участие в Среща на върха на НАТО в Уелс, съобщава Reuters. Очаква се той да критикува остро политиката на Путин в Украйна и да изпрати предупреждение към Русия да не опитва да се меси в балтийските държави.

След визитата на Джордж Буш през 2006 г., това е второто посещение на американски президент в Естония. Обама ще се срещне с лидерите на трите балтийски държави и ще произнесе реч, основната тема на която ще е общата защита на държавите от НАТО.

Едновременно с посещението на Обама в Естония НАТО ще започне учението Steadfast Javein II в Германия, Латвия, Литва, Естония и Полша. Учението ще продължи до 8 септември, а в него ще участват 2 хиляди войници от 15 страни, които ще тренират провеждане на бойни действия в извънредни условия.

„Русия, дори не си и помисляй да докосваш Естония или някоя от балтийските държави по начина, по който се месиш днес в Украйна", заяви Чарлз Купчън, директорът по Европейските въпроси на Белия дом при обявяването на посещението на Обама.

Очаква се на Срещата на върха в Уелс Обама да обсъжда налагането на допълни икономически санкции срещу Русия и съсредоточването на дейностите по общата отбрана на Алианса в Източа Европа.

Сред важните теми ще е и евентуално членство на Украйна в НАТО, което днес разделя военния блок.

Обама ще се опита да убеди съюзниците, че увеличаването на разходите им за отбрана е ключово за колективната сигурност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.