• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

"Россотрудничество" ще получи държавно финансиране за поддръжка на паметници в чужбина

"Россотрудничество" ще получи държавно финансиране за поддръжка на паметници в чужбина

/КРОСС/ Руското правителство планира да отпусне на Россотрудничество близо 5 милиона рубли годишно в периода 2020-2022 г. за поддръжка и съхраненяване на паметниците и мемориалните обекти, намиращи се в чужбина, които имат историческа значимост за Русия.
Отговорността за доброто състояние на погребалните места в чужбина в момента е възложена на Федералната агенция на общността на независимите държави, която отговаря за сънародниците, живеещи в чужбина, както и на международното хуманитарно сдружение (Россотрудничество). Още през 2010 г. руското правителството създаде правила за организацията на този вид дейност, както и създаде списък с конкретни обекти. В него влизат мемориалните обекти и гробищни могили, индивидуални обекти и отделни гробове. Изключение правят военните и новите гробове.
Правителственият спикък включва мемориални обекти и гробищни места в 14 страни - на първо място България, Германия, Гърция, Египет, Италия, Македония, Мароко, Холандия, Полша, Сърбия, Тунис, Турция, Франция и Чешката република.
Ще бъдат финансирани монтаж и ремонт на надгробните паметници, реставрационни работи и заплащане на услуги за поддържането на погребалните обекти в добро състояние, включително ще се финансира наемането на земя. Россотрудничеството може от средствата, които получава да финансира оторизирани дейности чрез своите представителства в чужбина. Според Министерството на външните работи, за организирането на систематична работа по опазването и възстановяването на исторически и мемориални обекти в други страни, тези пари не са достатъчни.
Планира се обаче скоро ситуацията да бъде коригирана за сметка на федералния бюджет. Премиерът Дмитрий Медведев каза пред "Руская газета", че правителственият апарат е подписал указ, с който променят правилата за организацията на тази дейност. Бюджетните средства, отпуснати на Россотрудничеството се отпускат от държавната програма "Външнополитическа дейност".
Средствата в размер на 5 млн. рубли годишно ще се планират при изготвянето на федералния бюджет за 2020 г. и ще бъдат планирани за периода 2021 и 2022 година.
Тези средства, които Россотрудничество ще получи за организацията на тази дейност, ще се изразходват след като агенцията направи инвентаризация на статуса и състоянието на местата, където има подобни мемориални и гробищни паметници. Ще бъдат проучени архивите, ще бъдат взети предвид и новоткритите гробове.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.