• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Има остра нужда от кадри със средно професионално образование

Има остра нужда от кадри със средно професионално образование

/КРОСС/В България има остра нужда от хора, които имат средно професионално образование, обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин на форум за младежката заетост. Проблемите с младежката безработица в България, по думите му, са основно структурни, а не са свързани с икономическия цикъл.

60 на сто от работодателите смятат, че знанията, получени в средното образование, са недостатъчни за започване на работа. Според бизнеса 52 на сто от новопостъпилите не носят самостоятелно отговорност, а 48 на сто не могат да работят в екип. Половината от работодателите имат нужда от работници със средно специално образование, още 20 на сто са готови при наличие на средно образование да не търсят професионално образование и сами да подготвят своите работници, висшистите са търсени от 18 на сто от работодателите, а само 12 на сто от работодателите имат нужда от хора с основно образование или без образование, онагледи ситуацията със статистика Калфин.

Без активни политики на труда, които да разрешат структурните проблеми, младежката безработица няма да намалее. Само раздвижването на икономиката не е достатъчен фактор, за да говорим за увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата сред младите, каза социалният министър. По думите му въпреки че у нас младежката безработица е около средните европейски равнища, имаме изключително висок процент на хора, които са трайно извън пазара на труда и извън обучение.

Образованието, особено ниското, е голям проблем, защото у нас половината от трайно неработещите са с много ниско образование, отчете още вицепремиерът. Тоест тези хора нямат перспектива да влязат на трудовия пазар без допълнителна квалификация.

Наред с това стимулите на младите да работят не са големи, допълни социалният министър. Той обясни, че именно мотивацията е основен проблем, както и размерът на заплащането, защото около 400 лева възнаграждение трудно може да събуди интерес у младите да започнат работа. Не е редно обаче чрез програмите, финансирани с публични средства, да увеличим заплатите, защото ще настъпят дисбаланси в предприятията, каза още той.

Според Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара в България, е сменена ценностната система и младите хора предпочитат да са чиновници, а не да работят в реалния сектор. По думите му заплащането в държавния и обществения сектор е по-високо, отколкото в реалния сектор - над 900 лева средна работна заплата при 850 лева в реалния сектор.

Темповете на нарастване на заплатите в обществения сектор също са по-високи, допълни той.

В България се предлагат достатъчно качествени места, проблемът е, че няма млади хора с умния и компетенции, отбеляза Данев. В момента IT секторът, машиностроенето и аутсорсингът се нуждае от по няколко хиляди работници, каза Данев.

Той коментира, че намаляват хората със средно специално образование, увеличават се висшистите, но с професии, които не са необходими на пазара на труда - право, икономика, социални науки.

Ще се нуждаем от специалисти по роботика и интегрални схеми за квантови компютри

Младите хора предпочитат да учат нещо лесно, а не това което се търси - имаме нужда от математици, инженери, допълни той.

Според Данев голяма част от нашите компании изнасят национален доход - националната енергетика изнася електричество на по-ниски цени от това, което консумира българският бизнес.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какви кадри със средно техническо образование искат, след като част от техникумите се ликвидираха, а на част от тези, които ги нарекоха технически гимназии им ликвидираха учебните бази?

30.06.2015 05:26:57

Анонимен

Интересно, какво ли си мисли този идиот по темата и какво е неговото участие в постигането на този резултат ? Откакто го помня е все във властта - президентски съветник, два пъти вице премиер, два пъти министър, VIP-турист по световни дестинации и сега ... "КОЙ МИ СРА В ГАЩИТЕ ?" ! Ами трябва да има възмездие и всичките тези мошеници - на подсъдимата скамейка ...! Това е пътят !

29.06.2015 13:05:00

Анонимен

Тоя ЛУМПЕН, заедно с ЛИДЕРА СИ - ГЕОРГИ СЕДЕФЧОВ, да вземат да се гръмнат ! Такива нещастници и УЛИГОФРЕНИ, както казва др. Домузчиев, нямат място в УПРАВЛЕНИЕТО ! Само мизерии и беди са носили на нашата държава, а като включим и "Големият шлем" - плачат за ПРЕСЛЕДВАНЕ и ЗА ДИВЕРСИИ към България !!! Време е да приключваме с КОМУНИЗМА - ВСЕ ОЩЕ НЕНАКАЗАНАТА ПРЕСТЪПНА ИЗМЕТ !

29.06.2015 12:49:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.