• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Румен Петков: Жизнено важно е медиите да не се превръщат в инструмент на тероризма

Румен Петков: Жизнено важно е медиите да не се превръщат в инструмент на тероризма

/КРОСС/ Резултати в борбата срещу тероризма могат да бъдат постигнати само чрез обединените усилия на цялата международна общност. Ефективното противодействие не е по силите на нито на една самостоятелна институция, нито на отделна страна. Това заяви по време на 13-ата ежегодна международна конференция „Тероризъм и електронни медии" председателят на Генералната асамблея на Международния институт за безопасност и сътрудничество Румен Петков.

По думите му, новата парадигма на тероризма е отчасти последица от бурното развитие на информационните технологии. „Терористичните организации осъзнават значението на социалните мрежи, средствата за масово осведомяване и виртуалните медии за постигането на целите си. В този контекст с оглед на значимостта на събитията, свързани с екстремизъм и тероризъм - разпространяването на терористични заплахи, информациите за осъществени терористични актове, от изключително значение е как те биват отразявани от средствата за масова информация. Правилното отразяване би могло да способства за намаляване на ползите за терористите, минимизиране на щетите от техните действия.
Медиите в същността си на четвърта власт имат за задача да съблюдават информираността на обществото по значими за него въпроси и в голяма степен формират общественото мнение и моделират обществения живот. Едни от приоритетните теми в дневния ред на медии по понятни причини са свързани с кризисни ситуации, които по правило предизвикват силна изненада, заредени са с изключително влияние и се характеризират с малко време, в което се изисква незабавна реакция. Терористичните атаки отговарят на всички тези характеристики и изискват от отразяващите ги журналисти подготвеност и адекватни действия. Затова за нормално функциониране на демократичните общества е жизнено важно е медиите да не се превръщат в инструмент на тероризма", заяви Румен Петков.
Той подчерта, че в обратната ситуация, медиите биха били важно оръжие в борбата срещу тероризма.

„Не по-малко рискове за нормалното функциониране на демократичните държави крие и използването на киберпространството с деструктивни средства. Информационните системи управляват в различна степен нашето ежедневие и всеки член на обществото е потенциална жертва или средство за комплексно деструктивно въздействие. Тяхната същност налага да се избират и прилагат често уникални решения за защита и минимизиране на негативните последствия", подчерта председателят на Генералната асамблея на Международния институт за безопасност и сътрудничество.

Петков отбеляза положителното развитие в методите на отразяване на подобни събития. Той припомни, че докато в началото е допускано излъчването на кървави кадри, стигало се е до брутални репортажи от събитията, днес нещата са различни. Това според него показва способността на медиите и обществото да осмислят своя принос в тези процеси.

„Вследствие на сложността, трудната предсказуемост и високата динамика на заплахите и рисковете в киберпространството, най-предизвикателната характеристика на кибертероризма е гарантираната анонимност на извършителите. В такъв контекст е много важна ролята на службите за сигурност е за създаване на култура на сигурност в обществото", подчерта той и допълни: „Политиката на субектите от сектора на сигурността следва да бъде насочена към създаване на групова чувствителност, добавяне на чувствителност на обществото към целите и задачите на служби и институции, които са част от устоите на демократичната държава, които действат при стриктното спазване на закона и под негов контрол."

„Общата цел е всички участници в този процес е да добият съзнанието, че имат активна роля в опазването на сигурността и че само сборът от усилията на всеки един може да гарантира безопасността и защитата на ценностите, които споделяме. А това означава международната общност с целия си ресурс да се противопостави на тази заплаха".

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО Е МЕДИИТЕ ДА НЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ИНСТРУМЕНТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКО ИНЖЕНЕРСТВО.

28.09.2017 06:44:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.