• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Студ, порои и силен вятър

Студ, порои и силен вятър

/КРОСС/Само за ден температурите на места в страната паднаха с повече от 15 градус. В много области се изляха и обилни валежи.

Най-голямо количество валежи през последното денонощие са отчетени в Кърджали - 53 л. на квадратен метър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). В Благоевград са измерени 40 л. на кв. м., в Казанлък - 39 л. на кв. м, а в Сандански - 37 л. на кв. м. В Драгоман са регистрирани 32 литра на кв. м., а във Велико Търново - 34 литра.

12 часа валя в района на Севлиево, Габрово и Велико Търново. Най-пострадало е севлиевското село Горна Росица. Нивото на река Росица се повишава драстично, тя излезе от коритото си и заля къщи и дворове. 

Река Видима в Априлци е излязла от коритото си и е заляла пътя на входа на града. На пътното платно водата достига 20 см и движението е затруднено. Реката е придошла от проливните валежи днес. Областният управител на Ловеч Милко Недялков каза, че няма опасност тя да залее къщите.

Априлци и селата Велчево и Скандалото са останали без ток заради паднал електрически стълб, който е бил подкопан от буйните води на реката. От електроразпределителното дружество съобщиха, че част от захранването вече е възстановено, а до 20 часа това ще стане навсякъде в засегнатия район

Сериозни проблеми имаше и в Рудозем, където река Елховска достигна критични граници и на места излезе от коритото си. Свлачища затвориха пътя до две села, в които живеят около 200 души. Наводнени бяха детските градини в две села, което наложи евакуация на децата. И днес градините няма да работят. В цялата община има отнесени пътища и затлачени водосборни тръби.

Девет села в Смолянско са без ток, заради дъждовете, съобщиха от И Ви Ен електроразпределителното дружество. Без ел. захранване са селата Беден, Брезе и Лясково в община Девин, както и смолянските села Широка лъка, Солища, Стикъл, Стойките, Гела и махала Заевите. От дружеството уточняват, че техници работят по отстраняването на авариите.

31 литра на квадратен метър са измерените количества дъжд паднали в района на Златоград по данни на Метеорологичната станция на връх Рожен.

Обстановката в Златоград към момента е спокойна, а валежите са периодични. Наблюдава се леко повишаване на нивото на река Върбица заради вливането на река Голяма, уточни кметът Мирослав Янчев.

От полицията в Смолян съобщиха, че екип на Районното управление „Пожарна безопасност и спасяване" в Златоград е отстранил опасни дървета в коритото на река Върбица Акцията е предприета вчера около обяд след получено съобщение на спешния тел 112 за надвиснали опасни дървета в корито на реката вследствие на свлечена земна маса. Дъжд вали в цялата Смолянска област.

Най-много са вележите в района на смолянското село Мугла 36 литра на квадратен метър, а най-малко в село Давидково, община Баните - 5 литра на кваратен метър. Пътните настилки в региона са мокри, повишена е опасността от падащи камъни в планинската област.

Освен студ и дъжд в страната духа и силен вятър. 

Усещането за студ се подсилваше и от силния вятър като в Кърджали на моменти е достигал до 86 км/ч - там имаше и паднали дървета. В Сливен вятърът достигна до 72 км/час.

Днес преди обяд над западната половина от страната ще има и слънчеви часове, но след обяд облачността отново ще се увеличи. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в югоизточните райони до 16° -18°. След пладне ще се появи умерен, привечер и силен вятър от север-североизток и с него отново ще нахлува студен въздух. През нощта срещу събота в Предбалкана и на места в южните райони ще завали дъжд, който по високите полета ще премине в сняг, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, над северното крайбрежие с прекъсвания ще превалявания. След обяд ще се появи умерен, привечер - до силен вятър от север-североизточен. Максималните температури ще са между 14°-17°. Вълнението на морето ще е 2 -3 бала. Температурата на морската вода е 16° - 18°.

Преди обяд над планините ще има и слънчеви часове, все още вятърът ще е от юг - умерен. След пладне вятърът ще се ориентира от изток-североизток, силен до бурен и с него ще нахлува студен въздух. Облачността отново ще се увеличи и привечер и през нощта срещу събота на много места ще завали. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около 1°. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и ще се доближи до средното за месеца.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.