• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Дончев: Съд за неоснователни обжалвания на обществени поръчки

Дончев: Съд за неоснователни обжалвания на обществени поръчки

/КРОСС/ Съд за неправомерно обжалване на обществени поръчки. За това се закани вицепремиерът Томислав Дончев, след като в последните години редица големи проекти бяха забавени значително именно заради обжалвания, след като обществената поръчка вече е спечелена от дадена фирма.

„Текстовете в Закона за обществените поръчки следват директивата и там малко неща могат да се променят. Предприемани са действия да се ограничат опитите за злоупотреба с обжалване - включително повишаване на такси, депозити и т. н. Имали сме неприятности с Европейската комисия, която третира по-трудния достъп до обжалване като ограничаване на достъпа до правосъдие. И е права. Не можем да твърдим, че всяка комисия е перфектна и си е свършила работата както трябва, затова трябва да има контрол. Проблемът не е в обжалването, а в злоупотребата с него, с изнудване на бизнес опонентите, ако щете - изнудване на възложителя.

Събирам следващата седмица цялата експертна мисъл на държавата по тази тема. В директивата пише, че трябва да има две обжалвания, едно от които е съдебното. Една фирма, която не е класирана, обжалва първо в КЗК, след това във ВАС и се губи половин година. Накрая ВАС решава, че жалбата е неоснователна. Аз искам възложителят да има право на обратен иск за пропуснати ползи към този, който спира поръчката, ако жалбата е неоснователна. Това ми е идеята и ще я предложа на всички експерти дали е възможна, дали не противоречи на европейското законодателство. За мен това е добра идея. Тя би преследвала случаите на злоупотреба при обжалването", обяви Дончев в интервю за „24 часа".

Той коментира и каква е европейската практика в подобни ситуации.

„Отдавна се занимавам с тези теми и освен да чета, да гледам практика, си говоря и с колегите от другите държави. При нас процентът на обжалване на поръчките е под 10%, малък е.

Но при най-апетитните - тези с европейско финансиране, обжалването е 70%. Говорил съм с колегите от други държави в ЕС, особено за строителния сектор. В повечето от тях вътрешнобраншовата регулация е толкова силна, че ако някоя строителна фирма изнудва колегите си, като подава неоснователни жалби, нея ще я изключат от строителната камара - и да цитирам един мой колега - тя след това не може да построи дворна тоалетна или ограда.

Има държави в ЕС, където жаленето е в пъти по-високо. Но злоупотребата е българска практика, така че трябва да намерим отговор на този феномен. Такова е и по-силна браншова регулация - там си знаят кои са професионалните изнудвачи", допълни вицепремиерът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да бе, защо дса ви се пречкат разни!

04.09.2017 11:43:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.