• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Китай и САЩ ще подновят търговските преговори в началото на октомври

Китай и САЩ ще подновят търговските преговори в началото на октомври

/КРОСС/ Китай и САЩ се договориха да проведат търговски преговори на високо ниво в началото на октомври във Вашингтон, обяви в четвъртък Китайското министерство на търговията на фона на опасенията, че ескалиращата търговска война може да предизвика глобална икономическа рецесия, предаде Ройтерс.

Съобщението последва проведен по-рано през деня телефонен разговор на китайския вицепремиер Лю Хъ с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, се казва в съобщение на уебсайта на Министерството на търговията на Китай. Управителят на китайската централна банка И Ган също е взел участие в проведените телефонни разговори.

"И двете страни се съгласиха, че трябва да работят заедно и да предприемат практически действия, за да създадат добри условия за консултации", посочи министерството.

Търговските екипи от двете страни ще проведат разговори в средата на септември преди преговорите на високо ниво в началото на следващия месец, допълни Министерството на търговията.

Говорител на кабинета на американския търговски представител потвърди пред Ройтерс, че Робърт Лайтхайзър и Стивън Мнучин са разговаряли с Лю Хъ и посочи, че те са се съгласили да проведат "в следващите седмици" търговски разговори на министерско ниво във Вашингтон.

Опитите за подновяване на търговските преговори са факт, след като Вашингтон започна да налага от 1-ви септември мита от 15% върху допълнителен китайски внос на стойност 112 млрд. долара, докато Китай започна да въвежда мита от 5% върху вноса на суров петрол от САЩ като част от заплахата на Пекин за контрамита на стойност 75 млрд. долара.

Пекин също така подаде жалба срещу Съединените щати в Световната търговска организация относно новите американски мита спрямо стоките внасяни от Китай.

Съединените щати пък планират да увеличат от 1-ви октомври и тарифната ставка до 30% от вече действащото 25%-но мито върху вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди във вторник, че ще бъде "по-неумолим и строг" спрямо Пекин през втория си управленски мандат, ако търговските преговори се проточат до президентските избори в САЩ през есента на 2020-а година. Това от своя страна засили опасения на световните капиталови пазари, че продължаващите търговски спорове между Вашингтон и Пекин могат да предизвикат икономическа рецесия в САЩ.

Китайските лидери ще имат доста запълнен график през следващия месец, подготвяйки се за празнуването на Националния ден на 1-ви октомври. Те също така ще проведат ключова среща през октомври, на която да обсъдят подобряването на управлението и "усъвършенстването" на социалистическата система на страната - повече от година след провеждането на последната подобна среща, съобщиха държавни китайски медии, цитирани от Ройтерс.

Днешната новина за подновяване на търговските преговори на високо ниво в началото на октомври допринесе за инвеститорският риск-апетит на световните финансови пазари, който започна да набира скорост през вчерашната търговия на фона на отслабващи геополитически напрежения свързани с Хонконг, Великобритания и Италия.

Азиатските борси задълбочиха възходящото си движение, като японският фондов индекс Nikkei нарасна с 2,12%, основният китайски индекс Shanghai Composite - с 0,96%, южнокорейският Kospi - с 0,82% и австралийският индекс ASX 200 - с 0,92%.

Индексът на хонконгската борса Hanг Seng се понижи с 0,51% след вчерашен ръст с близо 4%, като инвеститорите се питат, дали новите отстъпки на властите в Хонконг ще сложат края на многомесечните протести на острова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.