• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Светослав Бенчев: Възможно е леко завишаване на цените на петрола

Светослав Бенчев: Възможно е леко завишаване на цените на петрола

/КРОСС/ Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да удължи до края на март следващата година споразумението за намаляване на добива на петрол. Целта е да се спре обезценяването на черното злато. Шестте държави от петролния картел разчитат и на производителките извън ОПЕК да се съгласят с удължаването на мораториума. Дали това ще се случи и какъв ще бъде ефектът върху цените на петрола?

Един от основните фактори да не се случи продължаването с една година на споразумението за ограничаване на добива на петрол е предимно участието на други държави към включването им в това споразумение. Това подчерта Светослав Бенчев от Българската петролна и газова организация, предава БНР.

Това споразумение не обхващаше само ОПЕК, а обхващаше и други държави, най-вече Русия, която е най-важната. ОПЕК се беше ангажирала с намаляване на квотите от 1,2 милиона варела дневно и 600 милиона оставаха за останалите страни извън картела, така че в настоящия момент това беше единственият възможен начин да се случи, тоест един по-кратък срок, за да може както ОПЕК, така и най-вече Русия да видят какво ще се случи на пазара и как ще се развият нещата към края на годината. Както ОПЕК, която спазва квотите си на около 96-97%, така и останалите държави съумяват да спазват ограниченията. Това е един от рисковете. Съвсем наскоро попаднах на едно проучване, касаещо руските добивни компании, които са изключително активни в разработването на нови кладници, но които в момента се ограничават, поради наличието на това споразумение, коментира той.

ОПЕК в момента не е във възможност да контролира пазара и не е това, което беше преди известно време, допълни Бенчев. Цените на петрола ще се задържат в диапазона между 50 и 55 долара за барел до края на годината, прогнозира Светослав Бенчев.

Ребалансирането на пазара, защото ние сме близо до него в настоящия момент, минава през намаляването на световните търговски запаси от петрол. Ако това се случи до края на годината, което е твърде вероятно при настоящите стойности на потребление, това ще доведе до леко завишаване на цените към края на годината и евентуално ребалансиране, допълни Бенчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.