• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Пак замесиха България в оръжеен скандал

Пак замесиха България в оръжеен скандал

/КРОСС/ САЩ доставят в Сирия стари оръжия от Централна и Източна Европа, въпреки че са гарантирали на европейските държави, че американската армия ще бъде техният краен потребител. Това показва доклад на Чешкия център за разследваща журналистика (CCIZ), съобщават вестник The Daily Prague Monitor.

От Министерството на външните работи на Чешката република отхвърлиха твърденията, като увериха, че САЩ използват оръжията в рамките на военни и охранителни програми, които Прага подкрепя, тъй като са насочени към засилване на международната сигурност, включително борбата срещу терористите.

Част от оръжията, доставени в Сирия, са закупени в Чешката република, твърдят разследващите журналисти, които работят съвместно с Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP), като се позовават на публично достъпни документи.

Министерството на отбраната на САЩ е нарушило условията за продажба на оръжия, категорични са авторите на доклада.

Данните показват, че Министерството на отбраната на САЩ е купило от държавите в Централна Европа автомати AK-47, гранатомети, минохвъргачки и друго военно оборудване от съветската епоха на обща стойност над 500 млн. долара. След това САЩ са доставили оръжията в Сирия, където са предадени за обучение и въоръжаване на силите, борещи се срещу екстремистите от близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава", но и срещу армията на президента Башар Асад. В същото време Вашингтон е уверил европейците, че оръжията са предназначени единствено за американските военни.

Журналистите са проучили седем сделки, които се отнасят до закупуването на оръжие от Чешката република, Украйна, Сърбия, България, Румъния и Грузия на обща стойност 71 млн. долара.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Знае или не България за оръжията в Алепо?

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Редник

Незаконното произвеждане на руско оръжие и продаването му на враговете на Русия , гарантира охолен и кратък живот !

14.09.2017 21:39:07

Анонимен

Филма бари сийл е по истински случай, който трае вече 60 г, сащ е злото тормозещо света

14.09.2017 10:06:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.