• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

НАП предлага държавните служители сами да плащат осигуровките си

НАП предлага държавните служители сами да плащат осигуровките си

/КРОСС/ Държавните служители сами да плащат осигуровките си. Това предлагат от Националната агенция за приходите в документ, с който Нова телевизия разполага. Мярката би засегнала около 150 000 души, защото в момента вноските за пенсия на чиновниците се поемат изцяло от държавата.

В частния сектор 60 на сто от вноската за осигуровките се поема от работодателя, а 40 на сто от работника. Осигуровките на държавните служители обаче на 100% се поемат от държавата.

От НАП предлагат съотношението да се изравни и за двете групи. В документа се предлага още плавно увеличение на осигуровките за всички работещи, задължителни осигуровки за майчинство за всички самоосигуряващи се, както и невнасянето на осигуровки да бъде обявено за престъпление.

Логично, ако служителите започнат да си плащат осигуровките, заплатите им ще намалеят. В предложението на експерта от НАП обаче не е уточнено - ще се увеличи ли автоматично и заплатата, ако се въведе задължението за плащане на осигуровки.

„Тези предложения са неформални и не ангажират официалната позиция на НАП. Това е една дискусия, един разговор експертен, който тепърва ще бъде обсъждан", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От бизнеса подкрепят идеята. Искат обаче освен вноските за пенсия, държавните служители да внасят и за здраве.

„Ако трябва държавният служител да внася солидарно своите осигурителни вноски, би било редно да получава такова увеличено възнаграждение, с което да покриват процента, който трябва да внасят", коментира Нели Христова от КТ „Подкрепа".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

sinuxe

nai posle nechto smisleno.

04.09.2014 06:39:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.