• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Що е то оставка и има ли почва у нас?

Що е то оставка и има ли почва у нас?

Заявката за оттегляне на президента (2002-2012) Георги Първанов от лидерския пост в АБВ за пореден път даде повод за разсъждения за това що е то оставка и има ли тя почва у нас. Факт е, че българските политици рядко прибягват към този ход и го правят, само когато са опрени до стената. А в речника на българската политика оставката е синоним само и единствено на провал. Малцина са онези, които виждат в подобен акт и възможност за ново начало и освежаване на собствената им партия.

Пъравнов подаде оставка, защото се почувства бламиран от собствената си партия, чиито депутати подкрепиха ратификацията на новия дълг, поискан от правителството. Подобен тип оставка досега е подавал настоящият депутат от СДС Мартин Димитров. През 2012 г. той се оттегли като лидер на СДС, тъй като Националният съвет го бламира. Димитров бе привърженик на запазването на "Синята коалиция", в която влизаше ДСБ, докато разширеното ръководство на партията гласува против тази коалиция.

В крайна сметка времето показа, че Димитров е бил прав, тъй като в момента СДС и ДСБ са отново в коалиция в рамките на Реформаторския блок.

Оставката има специално значение за историята на десницата в България. Дълги години се очакваше бившият премиер Иван Костов да подаде оставка, за да отпуши развитието на аветентичната десница. Справедливо или не фигурата на Костов дълго време бе плашило за избирателите, което вършеше добра работа на политическите опоненти.

В крайна сметка Костов подаде оставка на два пъти - като лидер на СДС през 2001 г. и като лидер на ДСБ през 2013 г. В рамките на тези 12 години десницата се срина и в крайна сметка дори остана извън парламента за пръв път в своята история. Дали този процес можеше да бъде предотвратен, ако Костов се бе оттеглил по-рано от активната политика, е един от важните въпроси на българския преход, за който все още няма еднозначен отговор.

Единственият партиен лидер, който си подаде оставката в мига, в които стана ясно, че партията му се е провалила, бе Симеон Сакскобургготски. През 2009 г. неговото НДСВ остана под бариерата от 4% за влизане в парламента и Симеон се оттегли още същия ден.

"Няма специална драма и това ще е от полза за НДСВ и ще е жест към обществото. Считам, че никой не е нито незаменим нито вечен, а има чудесни хора, които са подготвени. Самата идея да се живее по правилата е нещо чудесно. В политиката трябва да има нови физиономии, това се вижда и в резултатите на изборите. Много неща след един месец ще бъдат забравени. Аз поемам отговорността и съм си подал оставката", обясни тогава Симеон в характерния си стил.

За разлика от него, лидерът на БСП Сергей Станишев бе 13 години лидер на партията, въпркеи че през това време тя загуби почти всички избори, на които се яви. Станишев се оттегли едва миналата година, когато БСП удари дъното дори и за неговите бодряшки стандарти.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган винаги е имал славата на новатор в българската политика. Той остана такъв дори в подаването на оставка. Доган се оттегли от лидерското място в ДПС, за да стане почетен председател на партията. Лично той посочи настоящия водач на ДПС Лютви Местан, който бе избран така, както повеляват либералните традиции на Движението - единодушно и без конкуренция от други кандидатури. Впечатлението, че именно Доган е този, който продължава да ръководи ДПС няма как да бъде заличено, въпреки уверенията на Местан, че това не е така.

Много често оставка за бълагрските политици означава "оставам", Неведнъж се е случвало някой да подаде оставка, а тя да не бъде приета от верните нему активисти. Мнозина подозират, че и в случая на Първанов ще стане точно така. В близките дни ще стане ясно дали бившият президент играе сценка или е категоричен в своите намерения.

Коментар на Любен Обретенов, Клуб З

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.