• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

ЕС иска независима отбрана от САЩ

ЕС иска независима отбрана от САЩ

/КРОСС/ Европейският съюз трябва да засили боеготовността си, да повиши разходите за отбрана и да бъде способен да действа независимо от САЩ, заявиха лидерите на страните членки в заключителна декларация, обещавайки да реализират нов пакт за военно сътрудничество, предаде Reuters.

Обещанието последва вчерашната им среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и включва ангажимент да харчат повече за отбрана след години на съкращаване на разходите - ключово искане на президента на САЩ Доналд Тръмп, който следващия месец ще участва в среща на върха на НАТО в Брюксел.

Декларацията потвърди също така ангажимента към подписания през декември пакт за отбрана на ЕС, който цели съвместно разработване на оръжия и разполагане на войски след години на дублиране и конкуренция между военни структури.

Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност и да утвърди ролята си на надежден и стабилен фактор и партньор в областта на сигурността и отбраната. Поради това Съюзът предприема стъпки за укрепване на европейската отбрана чрез подобряване на инвестициите, развитие на способностите и на оперативната готовност в областта на отбраната. Тези инициативи укрепват стратегическата му автономност, като същевременно допълват и засилват дейностите на НАТО, заявиха лидерите.

Дипломати, присъствали на двудневната среща на високо равнище в Брюксел, заявиха, че дебатите за сигурността и отбраната са преминали в добра обстановка въпреки напрежението заради имиграцията, забавило официалното приемане на заключителен документ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.