• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Плевнелиев: Осигуряването на средства за отбрана трябва да е национален ангажимент

Плевнелиев: Осигуряването на средства за отбрана трябва да е национален ангажимент

/КРОСС/ "България няма да допусне изоставане от останалите съюзници при осигуряването на необходимите ресурси за развитие на Въоръжените сили." Това посочва президентът Росен Плевнелиев в приветствие до Военната академия "Георги С. Раковски" по повод на откриването днес на новата учебна година.

"Свидетели сме на преломен момент в политиката за сигурност на НАТО и ЕС като цяло, и в частност на всяка една от страните-членки. Това се отнася в пълна степен и за нашата страна. Подготвени са пакет от мерки по укрепване на колективната сигурност на Алианса и някои от тях вече се изпълняват. Материалите и документите за обсъждане по всички теми за срещата на върха в Уелс бележат повратна точка в изграждането и развитието на системата за сигурност на страните от Североатлантическия договор и държавите-партньори на НАТО. Всичко това налага Република България да намери своето място в тази система и да развива Въоръжените си сили така, че да допринесе според своите възможности за укрепването на колективната сигурност и отбрана", подчертава президентът.

Държавният глава заявява, че осигуряването на средствата за инвестиции в съвременни отбранителни способности трябва да е национален ангажимент, а не ангажимент само и единствено в рамките на МО и Въоръжените сили.

"Още следващата година трябва да достигнем заложеното в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили ниво на разходите за отбрана 1,5 % от БВП, а след това до края на десетилетието - плавно нарастване до 2,0 %, колкото е критерият в НАТО. Същото се отнася и за разходите за инвестиции в нови способности и модернизация, които трябва да нарастват от сегашните 2-3 % до 15 - 20 % в края на този период. Това е осъществимо само в случай, че разходите за издръжка на личния състав почти се запазят на текущото ниво и намаляват процентно като относителен дял в бюджета за отбрана", казва още държавният глава.

Президентът обобщава, че към всичките натрупани с годините проблеми в системата като устойчивото намаляване на бюджета за отбрана, незадоволителното състояние на част от въоръжението и бойната техника, недостатъчната оперативна съвместимост на
голяма част от силите и средствата на армията, сега се добавя и необходимостта от редуциране на критичната зависимост при поддръжката и ремонта на техниката от определени доставчици.

Не бива да се счита, че държавата ще намери средства за всичко и за всички, отбелязва Плевнелиев и допълва, че е нужна обективна приоритизация на необходимите отбранителни способности в съответствие с най-вероятните планиращи сценарии и насочване на инвестициите към способностите с най-висок приоритет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Всички спестявания и имущество на плевню за отбрана. Така и аз съм за.

02.09.2014 09:19:09

Анонимен

Всичките спестявания и имущество на плевню за отбрана. Така и аз съм за.

02.09.2014 09:18:13

Анонимен

Разбира се - банановата ни република трябва да е активен донор на американския ВПК. Плужек!

01.09.2014 22:25:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.