• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

The Telegraph: Министрите от НАТО ще обсъдят план за разполагане на войски в Източна Европа

The Telegraph: Министрите от НАТО ще обсъдят план за разполагане на войски в Източна Европа

/КРОСС/Американски, британски и германски войници може да бъдат изпратени в балтийските страни и в Източна и Южна Европа с оглед на „бъдещото възпиране" на Русия. Силите може да бъдат разположени по руската граница с Източна Европа в рамките на план на НАТО за възпрепятстване на руско нахлуване, пише вестник The Telegraph.

Министрите на отбраната на страните от НАТО днес започват среща в Брюксел, където ще обсъдят новия план на алианса за защитата на Балтийския регион, Централна и Южна Европа от дестабилизиращи „хибридни" атаки или пълномащабно нахлуване на руските войски.
Възможно е по един батальон от 500-1000 войници да бъде разположен във всяка от засегнатите страни - Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Изпращането на американски, британски и германски войски трябва да изпрати послание на Русия, че всяка „намеса" от типа на тази в Украйна ще предизвика отговор от силите на НАТО.
Планът предвижда подразделенията да бъдат изпращани на ротационен принцип и да включват високо мобилни специални сили, въоръжени с ракети земя-въздух, самолети и хеликоптери.

В срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, Белгия, ще участва и българският министър на отбраната Николай Ненчев. Форумът ще се проведе днес и утре, 10 и 11 февруари 2016 г., и е важна част от подготовката на предстоящата през юли 2016 г. Среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО във Варшава, Полша.

Срещата на министрите на отбраната ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет във формат „28" с основен фокус върху отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса, както и постигнатия прогрес по изпълнението на мерките за гарантиране на сигурността от Плана за готовност за действие. Срещата ще продължи с неформална дискусия на министрите на отбраната. Тя е част от процеса на дългосрочна адаптация на Алианса и се провежда за първи път във формат на подобно високо ниво.

На работна вечеря с участието на партньорите на НАТО с разширени оперативни способности, министрите на отбраната ще разгледат инициативата от Уелс за изграждане на отбранителен капацитет, както и възможностите на партньорите за участие в противодействието на заплахите от юг и изток. Участие във вечерята ще вземе и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

През втория ден ще бъдат обсъдени темите киберотбрана, изграждане на устойчивост, противодействие на хибридните заплахи, повишаване разходите за отбрана и институционална адаптация на НАТО. Срещата ще завърши със заседание на Комисията НАТО - Грузия.

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще проведе и двустранни срещи с министрите на отбраната на Румъния и Полша, и ще участва в работно заседание на страните-членки на инициативата „Концепция за рамкова държава".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Този първия пост е направо дилетантски. Какво представляват батальон от 500-1000 войника? Нищо. Впрочем такъв батальон от 1000 войника са около бригада но както и да е. И с тази пасмина от американци, германци и англичани щели да възпират Русия и да ни пазят от Русия. Преди да правят глупави изказвания да направят справка Западния военен окръг и Южния военен окръг плюс Балтийския флот, Черноморския флот и Каспийската флотилия колко са пък тогава да се напъват.

11.02.2016 06:28:14

Анонимен

при толкова програми, срещи, конференци, анализи и т.н. май бюджета ще отиде за тия ми ти работи. и кои ще плаща и колко ще струва всичко останало? после що "развитите държави" членки на алианса все са със задължения с над 100% от БВП. та от какво точно се пазим? да не би този когото постоянно се провокира да не направи ответна стъпка? та кое е яйцето и кое кокошката? сиреч кой провокира евентуалната реакция от която ще се трошат пари за да ни пазят?

10.02.2016 18:02:32

Анонимен

Трябва час по-скоро да се направи това разполагане на НАТО-вски войски !

10.02.2016 12:50:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.