• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

След прегласуване парламентът пребори ветото на президента върху Закона за отбраната и въоръжените сили

След прегласуване парламентът пребори ветото на президента върху Закона за отбраната и въоръжените сили

/КРОСС/ Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за отбраната и въоръжените сили, предава „Фокус".

Депутатите гласуваха със 131 гласа „за", 71 „против" и 20 „въздържали се".

Първоначално ветото на президента бе прието със 117 гласа „за", 73 „против" и 21 „въздържали се". Депутатът Данаил Кирилов от ГЕРБ направи процедурно предложение за прегласуване с мотива, че не всички народни представители са успели да гласуват. След процедурата законът отново бе приет. С така приетото решение депутатите отхвърлиха наложеното от президента вето.

Законопроектът бе приет на второ четене на 27 септември. С него се въведоха изисквания при назначаването на постоянен секретар на отбраната, като съгласно приетия закон на този пост се назначава държавен служител с професионален опит не по-малко от 8 години и 4-ти старши ранг. Другото изискване, срещу което президентът възразява, е началникът на отбраната да е изпълнявал ръководна длъжност в държавна администрация не по-малко от 3 години, от които не по-малко от 1 година в Министерството на отбраната. Поради ветото на държавния глава от 6 октомври депутатите разгледаха промените наново. Ветото вече бе преодоляно от Парламентарната комисия по отбрана.

По време на дебатите депутатът от БСП Николай Цонков заяви, че подкрепят ветото на президента, тъй като мотивите му са аргументирани, мотивирани и основателни. Според него промените не водят до усъвършенстване на правомощията на постоянния секретар на отбраната, а точно обратното.

Народният представител от ГЕРБ Пламен Манушев подчерта, че промените в Закона за отбраната не целят да се противопоставят на президента, а да няма партизанщина при назначаването на секретаря на отбраната. Според него чрез промените в Закона за отбраната и въоръжените сили ще се издигне авторитетът на Комисията по отбрана и на българския генерал. По отношение на представянето на генералите в Комисията по отбрана, вицеадмирал Манушев каза: „Тяхното представяне в Комисията по отбрана е заради авторитета на Комисията по отбрана, за да може тя да познава и по физиономия българския генерал, а те не са толкова много, те са 34 души. Да може да види не само как изглеждат, а да ги чуе какво говорят". Според него не могат в това Народно събрание да вкарват някакво съмнение в българския народ, че са нещо лошо. „Напротив това е храмът на демокрацията", каза още Пламен Манушев.

Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов зави, че няма нищо лошо да има висш офицерски състав. „Нима всичко трябва да става на тъмно? С този акт ще дадем видимост на процесите, които текат във въоръжените сили. Не искаме НС да абдикира от възможностите си. Напротив, то трябва да има възможности, осигурени по един законов, правов ред", посочи той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.