• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Посланикът на Русия: Потенциалът на нашите взаимоотношения е огромен

Посланикът на Русия: Потенциалът на нашите взаимоотношения е огромен

/КРОСС/Денят на дипломата в Русия се отбелязва по традиция на 10 февруари. Той се смята за професионален празник на служителите и сътрудниците на дипломатическите мисии. В Русия този празник се отбелязва ежегодно. Официално той е приет през 2002 г. с указ на Руския президент №1279 в чест на 200-та годишнината от създаването на Министерството на външните работи на Руската федерация (РФ).

Сред дипломатите е прието да се отбелязва именно 10 февруари, тъй като на този ден през 1549 г. за първи път се споменава за създадения от Иван Грозни Посолски приказ - нов държавен орган, който отговаря за външните връзки и отношенията с други държави. Съществуването на Министерството на Външните работи (МВнР) бележи своето начало от 1802 г., когато се появява новото ведомство, създадено от Александър I.

На 10 февруари служителите и ветераните на МВнР на РФ получават поздравления от колеги и приятели, но най-интересното е, че е прието празникът да се посреща именно на работното място, което е въпрос на дълг и чест за дипломата.

Юрий Николаевич, какво е за Вас Денят на дипломата?

Това е един чисто делови професионален празник. Този ден не е предмет на веселие и радостно отбелязване. Това е ден за размисъл, в който ние, дипломатите, си даваме равносметка - всичко ли е направено, правилно ли е направено, дали нещо може да се поизглади. С една дума, днешният ден е повод за сериозен анализ на нашата работа, която вършим на нелекия дипломатически фронт.

Кой бе най-важният акцент в българо-руските отношения за изминалата година?

Акцентът безспорно беше върху усилията ни да не се допусне да бъде затрит позитивният потенциал на нашите отношения, който се е натрупвал не само през последните десетилетия, но дори от векове. Нашите отношения са доказали, че не се влияят от конюнктурни колебания и влияния, именно защото основата на взаимоотношенията ни е един стабилен фундамент на духовна, културна и историческа близост на нашите два народа.

Този фундамент е толкова стабилен, че каквито и колебания да се появят в нашите отношения, било то в тяхната плътност или температура, ако мога образно да се изразя така, винаги тези колебания рано или късно /бих се надявал рано/ ще бъдат компенсирани и изгладени. Потенциалът на нашите взаимоотношения е огромен, и този потенциал ще бъде реализиран в много по-голяма степен от тази, по която се реализира в момента.

Надеждата за такива изводи винаги стои на преден план. Дори това е по-скоро убеденост, че отношенията ни ще се разрастват.

Как оценявате възраждането на заседанията на Междуправителствената комисия за икономическото и научно-техническо сътрудничество тази година?

Резултатите от приключилото неотдавна 15-о заседание на Междуправителствената комисия (МПК) за икономическото и научно-техническо сътрудничество са потвърждение на предходните ми думи. Експертните оценки и моите лични наблюдения показват, че това изключително важно и за двете страни събитие мина много успешно. Преговорите бяха продуктивни и конструктивни.

В този план аз виждам резултатите от МПК като доста оптимистични. Основата, от която трябва да тръгнем напред в по-динамично темпо, е положена. Оттук насетне вече темпото зависи от добрата политическа воля и на двете страни. От наша страна добрата воля е налице. Надявам се, че ще постигнем добри резултати.

Какво ще пожелаете в този важен за дипломацията ден на двата ни народа?

Пожеланието е едно - това, от което започнахме нашия разговор, а именно: да се запазят богатството и ценностите, натрупани от поколения руснаци и българи. Столетия съвместен живот на тази земя предците ни са градили духовни ценности и богатства, които не трябва да се третират като преходни. Те трябва да са неприкосновени! Недопустимо е да се разрушат или прекъсват тези отношения.

Те трябва да бъдат запазени. Най-главното ми пожелание в днешния ден е: да запазим всичко позитивно, което сме трупали през вековете, внимателно да се отнасяме към това богатство и на тази основа да изграждаме нови стабилни конструкции, нови модели на взаимодействие.

Естествено, че колкото и да сменяме и осъвременяваме дизайна на отношенията ни, едно нещо трябва да остане главно и това е взаимното уважение, взаимната полза, уважението и разбирането на националните интереси на всяка една от страните ни и, разбира се, това са приятелските чувства и привързаност на културите, историята, традициите, общата вяра на нашите братски, подчертавам - братски народи.

Посланикът на Русия в интервю за РУСКИ ДНЕВНИК

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Колега, явно нямате нищо против други нравоучители, стига да са от "правилната" страна, да? И още нещо, ако за него твърдите, че е потенциален мошеник и измамник, то следва същото да се отнася и до всички други посланици, акредитирани у нас!

12.02.2016 21:05:24

Анонимен

Този е ...потенциален мошеник и измамник! Що не си върви откъдето се е домъкнал? Нямаме нужда от такива нравоучители!

12.02.2016 10:15:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.