• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Кривогледите ни отношения с Москва могат да се излекуват

Кривогледите ни отношения с Москва могат да се излекуват

/КРОСС/Само преди дни у нас беше руският външен министър Сергей Лавров. Неговата визита предизвика противоречиви реакции предвид напрегнатите напоследък отношения между София и Москва.

Българо-руските дипломатическите отношения датират от 135 години. Едно богато минало, довело до настоящето, с тенденция да си проправи път към светлото бъдеще. Но дали ще е светло това бъдеще за българо-руските отношения? Зависи колко е запотен прозорецът, през който гледаме.

В развитието на политическия диалог и на дипломатическите отношения между двете страни трябва да се наблегне на общата славянска парадигма, която е заложена в основата на взаимоотношенията от векове. „Арабската пролет" и украинската криза обаче формират един напълно нов етап в развитието на политическите отношения. Апелът и към двете страни е - сирийски, иракски, либийски и украински сценарий да не се допуска да стане „ заразна болест". Много негативно се отразява на двустранните отношения непрекъснатата смяна и нестабилност на българския парламент.

При наличието на такова непостоянство се работи изключително трудно. Днешна Русия също е променена. Но същевремено е отворена за непрекъснат диалог на политическо и културно ниво. Не трябва да се подценява ролята на младежта и на двете страни, именно тя е способна да доведе до реални бъдещи резултати - това бе мотото на руските участници по време на разговорите в София. България и Русия са част от полярен свят и сблъсък на цивилизациите. Затова и двете страни трябва да се стремят към Европа, но без разделителна линия. И България, и Русия трябва регулярно да провеждат професионален дискурс по дипломация и международни отношения, за да гледат в една посока, в противен случай те са като две очи на едно лице, но гледащи в различни посоки.

Тази „кривогледост" трябва и може да се излекува, стига да искаме. Само когато се обединят възгледите, можем да имаме Европа без разделителни граници. Кризите се пораждат от двойните стандарти, а „двойната" политика доникъде няма да ни доведе. 135 години българо-руските дипломатически отношения са в плен на филството и фобството. Не е ли достатъчно? Прекалено много емоции - балкански инат и руска душа - нека намерим златната среда за постигането на градивна политика. Всички са играчи, и в Русия, и в България, важното е на коя карта ще заложиш. Съдбоносната прогноза за България е да бъде разкъсана от 3 цивилизации - православната, мюсюлманската и западната. Кой от тези сценарии ще се реализира зависи от нас, българите. За да постигнем креативни резултати, трябва да се наблегне на духовните ценности, при това на всички нива, както на политическо, така и на културно и на парламентарно. В последно време се наблюдава значителен дисбаланс на икономическите отношения между двете страни. И въпреки изкривения политико-икономически паралел, се стигна до извода, че в бъдеще активно ще се развиват културните отношения между двете страни и именно те ще бъдат определящи. Диалогът между руската и българската култура с неговите традиции и съвременност да бъде активизиран с превод на книги, свободно избираем руски език в училищата, взаимен обмен на журналистически кадри, изучаване на руска журналистика в българските ВУЗ-ове. Предложено бе да се направи интернет платформа за младите журналисти, където те биха могли да обменят мнение и опит. От руска страна министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров подчерта, че напоследък изключително се е засилил преводът на българска литература на руски език. „След толкова години затишие руският читател отново има възможността да се запознае с българските автори, което е похвално".
Важен фактор е и православната църква в изграждането и запазването на българо-руските отношения през вековете и до днес.

Изводът го знаем всички - една вяра, славянски народи - да не забравяме корените си и да не ги пресаждаме там, където те няма да виреят. И нека следваме славянския девиз, който Сергей Лавров ни припомни: „Не в силе Бог, а в Правде" - „ Бог не е в силата, а в Правдата."

Коментар на Оля Ал-Ахмед, "Новинар"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Наистина сте болни мозъци! Това е известна преводачка и журналистка! И никой не я търси, тя всеки ден е в ефир. Една от -найизвестнике преводачки и журналистки. Не гледате ли телевизия? Не знаете ли кой и беше последния мъж с който живееше, цялата преса беше пламнала. Прочетет малко в интернет и гледайте телевизия. Жената наистина е прекрасен журналист и преводач и много красива ! Синът й е Европейски шампион на 25 години е! Другият на 20...художник. Не я бъркайте с друга! Всичко пише в интернет наистина.

31.07.2014 02:04:06

Анонимен

Само да поясня, че бъркате известната българска журналистка и преводач с друга . Оля Ал-Ахмед не е женана за арабин, това и е псевдоним вижте в интернет има големи вече женени синове и майка й, известната българска поетеса е отдавна починала, преди 5 години. Оля Ал-Ахмед е една от най-читавите журналистки на България и преводач №1 и доктор на науките, както и преподавател в университета. Бъркате я с някой, явно съвпадение на имена. Вижте в интерне и в уикипедия. Никога не плюйте по някого, без да знаете за кой точно иде реч...

31.07.2014 01:58:16

питлест Калин

В тази статия лъха на мухлясалата идеология на Екатерина Велика.Какви славяни какви 5 лева? Русия е едно наше творение И макар да казват че са взели православието и азбуката и цялата култура от Византия-това не е вярно.Това което са сега руснаците е благодарение на България.Всичко сме им дали в началото,когато от диваци сме ги направили хора.В началото не е имало никаква славянска цивилизация а различни племена живеещи в горите.Това са фактите.Е, сега ще си връщат дълга..Това е истината ,народе!И много моля без болни руски амбиции.

30.07.2014 07:37:37

Анонимен

Тая й се е приебало с руснаци и вече почва да си вдига фистана, а иначе си е долнопробна гювендия...

29.07.2014 18:10:05

Анонимен

Плача от умиление. Тая недоебана курва, дето само търси някой да я храни, за да си чеша езика/ тя се омъжва за онзи арабин с нашите мед. сестри в Либия/ и да си надупва гъзъ ! Тая измамна шантонерка, да вземе да се скрие, защото много измамени софиянци я търсят, заедно с майка й, за да си разчистват сметките и отмъстят за измамите им ! Мръсна, руска ПАЧАВРА !

29.07.2014 12:26:31

Sin

"Оля Ал-Ахмед" - какво е това име ? Турско ? Руско ? А откога Лавровци се кланят на Бога ? Нали бяха атеисти. А защо ние да сме славяни ? Не можем ли да се наричаме българи ? Оли-Ал-Ахметовци ли определят какви сме ? А българите-католици и мохамедани какво да правят ?

29.07.2014 11:46:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.