• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Проф. Чуков: Палестино-израелските преговори отново са в нулева точка

Проф. Чуков: Палестино-израелските преговори отново са в нулева точка

/КРОСС/ Събитията от последните дни доведоха палестино-израелските преговори отново до нулева точка. Това коментира в сутрешния блок на Радио "Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков по повод ескалацията на напрежение в Ерусалим. По думите му случващото се в момента образува дълбока разделителна линия между Израел и Йордания, като то се приема и за поредната трета интифада.

„Ако трябва да направим едно обобщение, става въпрос за борба за контрол върху суверенитета, върху тези култови места, които са свещени за трите религии - християните, мюсюлманите и юдеите. Очевидно старият диспут между Израел и Йордания отново бива поставен на дневен ред в контекста на това, което става в южна Сирия. Спомняме си, че първите две интифади бяха наистина опустошителни, като там загинаха десетки, а и може би стотици хора, но се надявам, че след намесата на Съвета за сигурност на ООН, който ще бъде свикан днес по искането на Франция, Швеция и Египет, ще се намерят необходимите инструменти за деескалация на напрежението в тази много чувствителна за трите религии точка", коментира проф. Чуков.

Той добави, че през годините е имало множество опити за разрешаване на многопластовия конфликт от страна на редица държави и организации, но такова трудно ще бъде постигнато, тъй като конфликтът е не само религиозен, но и етнически, икономически и дори социален. Арабистът каза още, че САЩ през последните години се явяват посредник между палестинци и израелци, но Ерусалим е град, в който непрекъснато се сблъскват различни интереси, като отношенията Израел-Йордания отново са на дневен ред.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.