• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Професор ли е Николай Овчаров?

Професор ли е Николай Овчаров?

/КРОСС/Професор ли е Николай Овчаров? Този въпрос поставя в статия за в. „Десант" Димитър Делийски. В анализа, озаглавен „За костите на Самуил и „лъжливото Овчарче" авторът предполага, че археологът вероятно не притежава професорска титла, защото в биографията си Овчаров е посочил, че я е получил в Международния славянски университет в Москва. А такъв не съществува в руската столица, има в Харков. В Москва се намира Международният славянски институт, но в него няма специалност история, в която българинът да е станал професор. Факултетите там са по психология, чужди езици, икономика, право, дизайн, актьорство и вокални изкуства.

В първата част на статията Делийски коментира откриването на костите на цар Самуил и връщането им в България. Във втората става дума за Николай Овчаров.

„... Друг един археолог, роден във Велико Търново, обявил се за професор, от години поругава старобългарската крепост Перперак. Първата му работа беше да я погърчи, като я нарече Перперикон... Става дума за самоназовалия се „български Индиана Джоунс" Николай Овчаров, който непрестанно се изявява по медиите. В периода 6-10 октомври той шокира вярващите християни, скандализирайки най-светите им естетически чувства, като, наврял се в един разкопан гроб, избълва новината, че разкритите скелети на майка с дете в ръцете изразявали образа на св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка)!? В съседния гроб пък бил открил вампир! Впрочем в последните години вампироманията обхвана повечето наши археолози, та как и той ще остане по-назад!

... Но да оставим настрана „научните" му нелепости, с които си заслужи прозвището „лъжливото Овчарче" - такива, като обявяването на турски гробища за римски (за което му се смя цяла Турция) и „довеждането" на св. Никита Ремесиански от Ремесия на Перперак. По-любопитен е казусът с професорската му титла. Според неговата биография, разпространена в интернет, от 2003 г. той е „дипломиран професор" в Международния славянски университет в Москва.

Истината обаче е, че през 2003 г. такъв вуз в руската столица няма. Още на 5 декември 1994 г. Международният славянски университет и обществената организация „Руско земско движение" образуват Международен славянски институт, който на следващата година получава лиценз за образователна дейност, а едва на 23 декември 2002 г. му е даден държавен регистрационен номер. Но в него няма исторически факултет!

Пита се в задачата кой, къде и кога е дал професорска титла на Николай Овчаров?"

Потърсихме директора на Националния археологически институт с музей към БАН Людмил Вагалински. Той обясни, че при тях Николай Овчаров се води доцент: „Не знам за този институт или университет в Русия. Мисля, че това не е най-важното, което трябва да занимаваме обществеността - както виждате имаме си доста други сериозни грижи. Това, което мога да и отговоря като директор на Националния археологически институт с музей към БАН, в който работи Николай Овчаров, е, че по щатно разписание той е доцент. Но иначе е доктор на историческите науки."

Източник: Площад Славейков

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Абсолютен мошеник. Как не го е срам да лъже толкова години, че е професор!

12.09.2019 23:39:12

д-рИнжИван Пенев

проф.Овчаров,знайте може би сте запознат.че първата българска държава на Балкарии в района на Странджа е създадена в 920 гПрН.е. от владетеля натМесопотамия българския княз Художник Дуло/съпруга -еврейката Тамара,след смъртта си погребана в гробница в Странджа.По та воеме Сеаерен Египет вдадее Балкантье

03.02.2015 09:39:56

Анонимен

Псевдо-професорите от ДС-кариерата са издигани по броя на доносите в ДС, а не по броя на научните публикации в реномирани чуждестарнни научни издания!

20.11.2014 13:54:12

Анонимен

От една година се напълни с професори, а от преди също си се титулуваха. Нищо чудно и този да е от тях, както и един "енергиен мошеник", заграбил милиони от проекта "Белене" - Атанас Тасев ! И той се титулува - Професор, незнайно по какво ! Общо взето - напълни се с измамници и отърваване няма !

20.11.2014 12:50:34

Анонимен

Да но същия плаща на журналисти да ми пишат оди.Подобно и на бат, Боко и той е медиен герой.

20.11.2014 10:52:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.