• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Археолози разкриват детайли около "Града на мъртвите" на Перперикон

Археолози разкриват детайли около "Града на мъртвите" на Перперикон

/КРОСС/ Най-големите археологически открития, направени през този сезон в Перперикон, са разкриването на "Градът на мъртвите" и големият площад. Това коментира ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. 

Миналата година бяха открити над двадесет гроба около базиликата в Перперикон, а през настоящата - разкритите гробове са над 130. Проф. Овчаров обясни, че гробовете в некропола са по християнски обичай - изток/запад като са оградени и покрити с каменни плочи. Почти всички са във вид на саркофази. 

Погребението в некропол е било изключително престижно, заяви проф. Овчаров и уточни, че местата в близост до храмовете са много ценни и са стрували скъпо. В тези гробове са били погребвани по-високопоставени хора. Доказателство за това са откритите лични накити - пръстени, гривни, обеци, обясни археологът. Проф. Овчаров съобщи, че всички тези накити са от 12-14 век. Сред тях най-интересен е пръстенът, на който е изобразена сцена, свързана с Благовещение. Всички фигурки са от бронз.

Археологът каза, че гробовете в "Градът на мъртвите" са семейни, като има и два гроба с надгробия, които са с изображения. Намирането на надгробия от този период е рядко, тъй като от тази епоха гробовете са били слабо маркирани на повърхността или изобщо е липсвала маркировка.

Той съобщи, че през тази година археолозите са открили също на Перперикон ценни монети, керамика и много рядка фигурка на птица, която е била част от брошка. За големия площад в Перперикон ще се знае повече след приключването на настоящия археологически сезон след десетина дни.

Това е 18-ото поредно лято от мащабното разкриване на Перперикон, каза проф. Николай Овчаров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.