• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Русия разследва държавна измяна в „Роскосмос“

Русия разследва държавна измяна в „Роскосмос“

/КРОСС/ 74-годишният Виктор Кудрявцев, служител в "Роскосмос", е задържан в московския затвор със засилени мерки за сигурност "Лефортово" като част от започналото в края на миналата седмица разследване за държавна измяна в Централния научноизследователски институт по машиностроене.

Следствието е за изтичане в чужбина на информация за най-новите секретни разработки на Русия в областта на свръхзвуковите ракети, съобщават руски медии. В петък служителите на Федералната служба за сигурност (ФСС) претърсиха института и обискираха кабинета на директора на Обединената ракетно-космическа корпорация Дмитрий Пайсон. Според някои руски медии 10 служители са заподозрени в измяната и шпионажа в полза на чужда държава. Имената им не се споменават, обиски са проведени и в домовете им. Пайсон е поддържал дружески отношения с останалите заподозрени, затова следователите насочили вниманието си към него, съобщи РИА "Новости". Следователите смятат, че той може да не е замесен, но "е възможно да е знаел за ситуацията". "Дмитрий Пайсон лично няма разрешение за достъп до секретни данни по свръхзвуковите разработки, нито е участвал в съответните съвещания", обясняват от Обединената ракетно-космическа корпорация.

Завчера Пайсон подаде оставка. Той напуска поста си в началото на август, уточни говорителят на "Роскосмос" Владимир Устименко и допълни, че досега не е постъпвало искане от правосъдието за разпити на настоящи или бивши ръководители на държавното предприятие, както и на подведомствените институти и компании. Ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин е бил информиран за разследването и е издал заповед да се оказва максимално съдействие на следствената група. Кабинетът на Рогозин се намира в същата сграда, където е и кабинетът на Пайсон, уточнява РИА "Новости".

Ако документацията по свръхзвуковите разработки е попаднала в пълен обем на Запад, то другите страни много бързо ще могат да създадат сами руските технологии, коментира членът на Експертния съвет на колегиума на военнопромишлената комисия Виктор Мураховский. "Известни са немалко примери, особено през 90-те години, когато американците имаха на практика свободен достъп до много наши технологии от военната промишленост. Създаването на управляеми средства, способни да се движат с хиперзвукова скорост в плътните слоеве на атмосферата, това е изключително руско ноу-хау", пояснява той, пише "Сега".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Трети

До Четвърти: Аз да не би да казвам нещо различно?!? Ако заподозрените са от либералстващите среди в Русия, не съм изненадан! Смърт надали, и там въведоха мораториум. Но пък имат продължителни присъди! А руските затвори не са като скандинавските!

24.07.2018 19:15:48

Анонимен

Този третия да си полей главата със студена вода. И американците се изплашиха.Защото ако малко беше информиран тази година май месец всички знаеха публична тайна беше ч,е ще трябваще да започне войната но тези кинжали обръкаха нещата. А тези педатели направо са за смъртна присъда. Нека китайския съд ги съди.Няма отърване праща ги при дядо боже веднага.

23.07.2018 23:48:58

Анонимен

Зависи, ако въпросните десетима са от времето на 90-те, когато наистина американците шетаха като пълновластни господари из Русия - кой знае, може и да са предали въпросната информация! А първият е кретен!!!

23.07.2018 17:30:07

Иван Андреев

Чрез тези технологии Русия осигурява за сега мира на планетата ни. Докато главите на хората с колониално мислене уврат това ще е необходимо.

23.07.2018 11:31:50

Анонимен

Тая нещастна сволочь орева орталъка с измислиците си за кой знае колко бързите ракети!? Стават смешни, защото посветените им знаят хала и възможностите, а тези бръщолевения ни отвръщават! Руските "открития" са дело на сполучливи кражби най-вече от САЩ!

23.07.2018 09:32:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.