• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Филмовата академия в САЩ избра български фестивал за официален партньор на наградите OSCAR® в Източна Европа

Филмовата академия в САЩ избра български фестивал за официален партньор на наградите OSCAR® в Източна Европа

/КРОСС/ IN THE PALACE International Short Film Festival получава правото да изпрати предложения от три категории за официалната селекция през 2019-та година (или за 91-вото издание)

Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа, насочен към промотирането на филми, нови медии и дигитални изкуства с дължина под 27 минути, се готви за своето 15-о поредно издание. Освен кръглата годишнина, IN THE PALACE International Short Film Festival ще отпразнува и безпрецедентен успех - от тази година фестивалът е одобрен официално от Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за разглеждане от комисията победителите си в три категории. Това означава, че най-добрият късометражен игрален и най-добрият късометражен анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната ни надпревара ще имат възможността директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за Оскар в съответната категория още за 91-вото връчване на наградите (Animated Short Film/Live Action Short Film category of the Academy Awards®). Tова признание e без аналог в историята на българската филмова индустрия и нарежда IN THE PALACE до фестивали като Сънданс, Берлинаре, както и знаменитите премии „Гоя", „Сезар", кино събитията в Клермон-Феран, Локарно и други от този ранг.

IN THE PALACE се провежда по традиция в Двореца и Ботаническата градина в Балчик в последната седмица на месец юни. Наред с прожекциите на селектираните творби, избирани ежегодно от над 3000 заявки от цял свят, събитието е обогатено с редица интригуващи изненади и акценти. На тазгодишното издание от 23-и до 30-и юни платформата отново ще даде място за изява както на младите кинотворци, така и на утвърдените професионалисти.

Категориите, в които се провежда основната надпревара за най-добър късометражен филм, са четири: игрален, документален, анимационен и експериментален, а наградният фонд се равнява на 10 000 евро в злато. Журито е съставено от уважавани специалисти от цял свят, а крайният срок за изпращане на заявки е 15-и март. Селектираните творби ще бъдат обявени на 1-ви май 2018 г.

Допълнителен изключителен успех за IN THE PALACE донесе и участието със собствен щанд на Пазара на филмовата индустрия, организиран от Международния фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран от 2-и до 10-и февруари. Събитието във Франция е най-големият и престижен браншови форум, посветен изцяло на късата кино форма. Присъствието на IN THE PALACE беше свързано и с оказване на професионална подкрепа на селектирания в международната състезателна програма български филм „Срам" на режисьора Петър Крумов, който фестивалът Клермон-Феран отличи като своята номинация за Европейските филмови награди. Младият талант е взимал участие в редица инициативи на IN THE PALACE, сред които програмата Filmer Forge - в панели, водени от изтъкнати професионалисти като Кшищов Зануси и Пиер Бисмут, както и в сесии за подпомагане на нови филмови проекти, които Петър Крумов неколкократно печели.

"Петър отдавна е част от семейството на IN THE PALACE и за нас е изключително важно, че споделяме пътя до големия финал заедно", разкрива екипът на фестивала, „През последните години изградихме стабилни позиции в професионалния световен късофилмов сектор, а това ни позволява да продължим да подкрепяме българските достойнства в сферата по-добре от всякога. 2018 година започва паметно за нас и родните късометражни филми".

IN THE PALACE се организира от фондация „Формат СФФ" и читалище „Вещина" в партньорство и с подкрепата на Държавен културен институт „Културен център „Двореца" - Балчик, Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски", Национален филмов център и Програма Еразъм+ на Европейската комисия.
Повече информация ще откриете на https://www.facebook.com/inthepalace/.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.