• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Проф. Пандев: Нищо добро не чака държава, която посяга на научните среди

Проф. Пандев: Нищо добро не чака държава, която посяга на научните среди

/КРОСС/ Проф. Румен Пандев е един от водещите в Европа ендокринни хирурзи. По негова идея преди години се създава българско-турското дружество по ендокринна хирургия. Известни лекари и професори по медицина се ангажират с тежки казуси на раково болни хора, извършват безплатни консултации и прегледи на пациенти, които не могат да си позволят тази финансова тежест.

Тази седмица в Банско са планирани консултации заедно с руския проф. Илия Слепцов и техен турски колега, чието име проф. Пандев не споменава, за да не му навреди и който няма да пристигне у нас. След опита за преврат бяха изискани оставките на 1577 декани от всички университети в Турция, а на учените беше наложена забрана да пътуват в чужбина.

Аз възнамерявах още тази седмица да бъда в Турция, но след промяната със ситуацията там нещата се промениха. Даже дискутирахме една среща на българска територия, която сега е невъзможна. За нас ситуацията е, меко казано, странна. Въобще нямаме връзка с колегите. Те получават нашите мейли, дори са прочетени, но не връщат обратна информация. Разбирам ги напълно. Те в момента са, меко казано, под контрол. За тях практически е невъзможно да пътуват в научни форуми. Едва ли е най-доброто време ние да ги заливаме с мейли, заяви в интервю за "Хоризонт" проф. Румен Пандев.

При всички случаи европейските научни среди ще реагират. Европейската асоциация по ендокринна хирургия ще излезе със становище при първия форум, в който турските колеги няма как да присъстват. Най-близкият форум е през октомври в Берлин. Най-важно е да бъда гарантирана сигурността на колегите. Но ако това нещо продължи, ако то се запази, ако им се отнеме правото да участват в научни форуми в Европа, то ще доведе до тяхната деквалификация, добави той. 

Всяка форма на натиск върху научните среди води до лоши резултати в една държава, смята проф. Пандев. Нищо добро не чака една държава, която посяга на научните среди, която посяга на библиотеки, университети и училища, посочи той. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.