• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Мимикрия ли е правосъдната реформа, спорят Панов, Захариева и Цачева

Мимикрия ли е правосъдната реформа, спорят Панов, Захариева и Цачева

/КРОСС/ "Всякакви интерпретации за лични конфликти между мен и главния прокурор намирам за неоснователни, както и внушения за политика също", каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в изявление в Министерски съвет след срещата му с премиера Бойко Борисов.

"Срещата беше по моя инициатива и благодаря, че я осъществихме. Това е нормален и социален диалог", каза още Панов, цитиран от „24 часа"..

"За мен е очевидно, че темата за конституционни промени трябва отново да бъде поставена и да кажем, че без реформа в прокуратурата не може да се случи. Дадох примери с различни казуси в миналото, които коментирахме заедно като Костинброд, подслушването на премиера в неговия дом, КТБ, ЦУМ-гейт, които сочат, че всеки трябва да носи отговорност", допълни Панов и изарзи своето мнение относно съдебната реформа, като дори нарече стореното до този момент "мимикрия".

„Определено реформата в съдебната система трябва да бъде в дълбочина. Такава за съжаление не се случи, ето защо, запознавайки премиера с констатациите на европейските експерти, моля темата отново да бъде въведена и в парламента. Очаквам и настоявам да имам среща с президента", каза Панов и повтори.

„В дълбочина реформа трябва да бъде направена. По никакъв начин не трябва да се политизира и да се представя като личен конфликт".

Констатацията, че реформата не се е случила обаче не се понрави на бившия правосъден министър и настоящ вицепремиер по правосъдие Екатерина Захариева. Тя също бе на срещата, както и настоящият министър на правосъдието Цецка Цачева и началникът на кабинета Румяна Бъчварова.

„Мимикрия на реформа не сме правили", отсече Захариева.

„Нашият призив е нека да работим заедно. Нека да гледаме в една посока и нека възможно най-бързо да намалим напрежението, за да осъществим тези реформи, не защото имаме 17 препоръки, а защото българските граждани очакват и немогат повече да чакат справедлива съдебна система", каза още вицепремиерът.

„Беше общо споделено мнението, че това е една от най-важните реформи, защото българските граждани очакват справедливост. Очакват бързина и ефективност в съдебната система", заяви Захариева и напомни, че правителството е поело ангажимент да възможно най-скоро да се изпълнят 17-те препоръки от доклада на ЕК.

"В никакъв случай не бих могла да приема, че това, което е направено до момента - промяната на Конституцията, с която се постигнаха много важни и значими неща като прекия избор на съдиите, прокурорите и следователи, повечето отговорности на Инспектората, завишените изисквания към магистратите, да се омаловажа и да се нарича мимикрия", коментира Цецка Цачева.

Тя се обърна и директно към Панов и неговите виждания за реформите.

„Днес аз апелирах за повече конкретика в това, под което г-н Панов разбира да се работи в дълбочина за съдебната реформа. Какво се разбира под дълбочина на реформата? Всички останали трябва да сме наясно, че само с понятия бланкетни и общи формулировки ние рискуваме да останем там, където сме в момента. Постигнахме съгласие в г-н Панов. Излизайки оттук аз съм готова той да предложи конкретните текстове, които да се обсъдят в работен порядък и те да станат законодателна инициатива", допълни министър Цачева.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.