• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Без военна техника на парада за Гергьовден, заради липса на пари

Без военна техника на парада за Гергьовден, заради липса на пари

/КРОСС/Тази година на парада за Гергьовден няма да има военна техника. Ще има само пехотински марш, в който ще дефилират представителни блокове от видовете въоръжени сили, Военната академия, военните училища и гвардията.

Близо 1050 военни ще набиват крак по жълтите павета на бул. „Цар Освободител". Докато звучи националният химн, ще проехтят 20 артилерийски салюта. Командващ парада ще е командирът на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев. В почетния караул пред „Дондуков 2" е включена и първата жена гвардеец ефрейтор Гергана Иванова, пише "Преса".

Вместо да видят танкове и изтребители, гражданите ще могат да разгледат фотоизложба, посветена на победите ни във войните. Заради недостига на средства и проблемите с поддръжката на техниката в парада няма да се включат бойни машини.

По традиция над София ще прелети един боен хеликоптер Ми-17, който ще развее родния трибагреник. Любопитните да разгледат военна техника ще могат да го направят в Националния военноисторически музей, който ще отвори врати безплатно за празника. Там те ще могат да опитат и емблематичната за войската ни боб чорба, сготвена от опитни армейски готвачи.

Честванията започнаха вчера с концерт на Ансамбъла на въоръжените сили в Борисовата градина в София. Днес във военноисторическия музей се открива изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив", посветена на 100 години от Първата световна война. В нея са включени над 400 произведения на 50 български художници.

На 5 май в зала „Арена Армеец" ще се състои музикален парад. В него освен оркестрите на гвардията, пехотата, ВВС и ВМС ще се включат и армейски ансамбли от Румъния и Гърция. Ще има и лазерно-светлинно шоу. Ще пеят Орлин Горанов и популярната рок група „Кикимора" с най-известния по света наш китарист Николо Коцев, свирил с „Би джийс". Входът е свободен. Спортното министерство е предоставило на военните сградата безвъзмездно.

По случай празника си армията вече е организирала и фотоизложба „Преживяното в три войни". Тя може да бъде разгледана до 14 май в пространството пред Министерството на отбраната и Народния театър „Иван Вазов". Посветена е на три годишнини - 130 години от Сръбско-българската война, 100 години от влизането на България в Първата световна война и 70 години от края на Втората световна война.

Затварят центъра на София за празника

Заради парада на Гергьовден Столичната община въведе ограничения за влизане, престой и паркиране в центъра на София. На практика цялото каре между булевардите „Левски", „Княз Ал. Дондуков" и „Цар Освободител" ще бъде затворено за автомобили. В отсечката на ул. „Княз Александър I" между ул. „Съборна" и бул. „Цар Освободител" ще бъдат разположени дежурни линейки.

Заради тържествения прием и коктейл от 20 часа до приключване на мероприятието на 6 май 2015 г. ще бъдат забранени престоят и паркирането на ул. „Милин камък" между бул. „Джеймс Баучер" и бул. „Свети Наум" в района на резиденция „Лозенец".

Дефилирането на знамената реликви и бойните знамена ще се извърши от 9,25 до 9,45 часа на 6 май 2015 г. по следния маршрут: от Паметника на Незнайния воин по ул. „Г. С. Раковски", бул. „Кн. Ал. Дондуков" до пл. „Княз Александър I" и обрат­но. Поетапно ще се осигурява движението на пътните превозни средства и колите на градския транспорт в зависимост от преминаването на блоковете.

Столичната дирекция на вътрешните работи ще осигури охрана на местата на официалните церемонии, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

това не е вярно, вече върви подготовката на авицията за парада ! : http://s7.hostingkartinok.com/uploads/images/2015/03/37d892fe36e174ce5bfa973a110bbe24.jpg

04.05.2015 11:48:08

Анонимен

Ха ха, смешно е! Докъде стигнахме - да гледаме фотоизложба на танкове и изстребители от победите ни във войните!!! Нее, не е смешно, тъжно е...Иначе сме "големи" евроястреби.

04.05.2015 10:25:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.