• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Марсианец вече цяла година живее в Люлин

Марсианец вече цяла година живее в Люлин

/КРОСС/ През 2013г. марсианският учен Алтар бе изоставен от асистента си Бунту в столичния квартал Люлин по време на свръхтайна мисия за изследване на перничани.

За да избегне агентите от българския клон за борба с извънземни на ФБР, се наложи той да приеме човешки образ, за зла участ не на когото и да е, а на издирван и корав бандит от Пазарджик - Бай Кольо-Камата. Пришелецът успява да намери убежище в апартамента на Сергей Вачев - добросърдечен програмист, хитроумният му брат Иван Вачев-Джони и малката му дъщеричка Букетка, която той отглежда сам след развода му със сръбската стриптизьорка Люба. Естествено, в замяна на много обещания за пари, злато и жени.

Сблъсъкът на космическия гост с българската реалност, нрави и люлинските тарикати пораждат поредица от комични и неочаквани ситуации. Това е основната сюжетна линия на първия сезон на "Бай Кольо-Марсианеца", нестандартен уеб, а вече и телевизионен сериал на сценариста и режисьор Jim Parashkevov.

Сериал с незрящи

Уникалното в случая е, че това е единственият в света сериал с незрящи актьори и хора със зрителни увреждания.

Създателят му Jim Parashkevov започва да снима документални и игрални късометражни филми с негови слепи приятели и познати още като студент. След доста години работа, той избира най-добрите актьори-любители между тях и ги кани да участват в скромен, но единствен по рода си на световно ниво проект, уеб-сериалът "Бай Кольо-Марсианеца".

Как се прави сериал без бюджет

"Бай Кольо-Марсианеца" е научнофантастичен сериал с десетки визуални и специални ефекти, но въпреки това създателите му не са разполагали дори с минимален бюджет, единствено с добра воля, голям ентусиазъм и истинска страст към това, което правят.

И очевидно им се е получило. Parashkevov е посветил сериала на Ед Ууд, легендарният холивудски режисьор, който се слави с ниско бюджетните си продукции и бързия си начин на снимане. Това напълно оправдава стила на сериала, отдава чест на Ууд и му придава един култов чар, превръща евтиното в нещо смешно и забавно.

Режисьорът твърди, че липсата на средства, никога не би могла да му попречи да осъществи визията си, напротив, тя го е амбицирала и го е направила по-изобретателен. Това важи и за останалите. Според него до момента нещата се получават, защото всички се забавляват и затова дават най-доброто от себе си, нищо не зависи от продуценти и крайни срокове. Приятелската атмосфера е изключително важна.

Екипът

Главната роля се изпълнява от Любомир Велков, зам. директор на училището за деца с нарушено зрение в София "Луи Брайл". Снимал се е в над пет филма, притежава уникален комичен талант и както е заявявал Parashkevov в многобройни интервюта, той е най-добрият му актьор.

Ролята на Сергей се изпълнява от Александър Велков, талантлив млад писател и журналист, който успешно играе зрящ герой! Павлин Митев пък, компютърен специалист и социолог, се въплъщава в Джони. Истинската му дъщеричка Йоннка Митева, участва в сериала като Букетка.

Актьорският състав се допълва и от самия Jim Parashkevov в ролята на агента от ФБР Владимир Лисичков, персонаж, повлиян от агент Фокс Молдър от "Досиетата Х". "Лошите" в историята са актьорът от театъра с незрящи Сейди Юруков и талантливият музикант Ерол Рамадан.

Като специален гост виждаме и бизнесменът и спонсор на последния епизод на сериала Атанасиос Сотириадис - човек, занимаващ се активно с благотворителна дейност и голям фен на "Бай Кольо-Марсианеца". Екипът зад камерата се състои само и единствено от човекът-оркестър Jim Parashkevov, който е сценарист, режисьор, оператор, монтажист и специалист по визуалните ефекти. Нищо необичайно за твореца, който твърди, че винаги си е било така, откакто се помни и вече е свикнал, макар и да му е трудно в някои моменти.

Извънземни в Люлин...

Наистина нестандартната идея хрумва внезапно на режисьора по време на почивка, след като гледа отново филма "Извънземното" на любимия си режисьор Стивън Спилбърг. Липсата на научнофантастични филми у нас, неинформираността на обществото относно незрящите и това какво би се случило, ако марсианец, случайно попадне в България и трябва да се разправя с Бай Ганьовци карат Parashkevov бързо да разработи сюжет, рекламна кампания, дори пилотен епизод, който за отрицателно време се превръща в хит в мрежата, предизвиква медиен интерес не само в България и не след дълго получава място в програмата на местна телевизия.

Дори популярният композитор и певец Орхан Мурад, който също е незрящ изявява интерес за участие и се появява успешно във финалния епизод. Сега един сезон и седем епизода по-късно, се готви продължение с много изненади и гостуващи звезди, всичко това, обаче, ще гледаме на есен.

Марсианци и незрящи!!!

Това не е съвпадение - Jim Parashkevov е добре запознат с живота и проблемите на незрящите и според него широката общественост наистина гледа на тях като на "марсианци". Хората не са запознати с тях и целта на сериала, освен забавлението, е да отвори вратите им към света, да премахне социалната изолация, като допринесе за това обществото да разбере за "съществуването" им, начина им на живот, трудностите им и да ги опознае.

Освен това е важно всички да разберат, че между хората с увреждания също има доста личности с артистични таланти, на които трябва да се даде равностоен шанс за изява.
Посланието на Parashkevov и "Бай Кольо-Марсианеца" е ясно, всички сме равни, независимо от расата, пола, произхода и дори "планетата". Опознайте хората до вас, изкарайте ги от изолацията и техният, но и Вашият живот ще се подобри, истина е, повярвайте ми...

PREMIUM HEALTH PRODUCTS, НЕЗРЯЩИТЕ И ИЗВЪНЗЕМНИТЕ

Имаме удоволствието да представим на вашето внимание една различна компания - Premium Health Products! Тя се идентифицира с проекта, защото е нетипична компания, занимаваща се с внос на гръцка лайф стайл медицинска козметика. Мотото й е „Ние се грижим за вашето здраве и красота". Собственикът й - г-н Атанасиос Сотириадис ( Ата Сот ), подпомага реализирането на сериала и дори лично участва в него, защото мисията на компанията, също като мисията на този сериал, е да дадем шанс на различните, да ги опознаем и да заживеем заедно с тях. Дори и да сме от различни планети. Нали сме от една галактика?!?

Трейлърът на първи сезон можете да видите тук, а тийзър за втория тук.

Материалът е на signal.bg

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.