• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Калоян Паргов, БСП: Целта на БСП–София е да разбие монопола на ГЕРБ в Общинския съвет

Калоян Паргов, БСП: Целта на БСП–София е да разбие монопола на ГЕРБ в Общинския съвет

/КРОСС/ Калоян Паргов, водач на листата на БСП за общински съветници в столицата, в интервю за предаването „Това е България" на Радио „Фокус"

Водещ: На 1 септември БСП даде старт на събирането на подписка за регистрация на партията в местните избори. Инициативата започна в присъствието на кандидата за кмет на Столична община проф. Михаил Мирчев, всички 24 районни кметове и 32-ма селски кметове, както и 61 кандидати за общински съветници. Г-н Паргов, какво целите с подписката, освен чисто формалното събиране на подписи? Какви хора ви подкрепят?
Калоян Паргов: Тази подписка, която стартирахме и приключи днес, тъй като подписите са събрани и утре /2 септември б.р./ някъде към обяд националното ръководство в лицето на Михаил Миков ще регистрира БСП - Лява България за местните избори, тъй като знаете, че регистрациите ще текат до 9-ти септември. Подписката е символична и имаше за цел да покаже лицата на кампанията, които се събраха пред Народния театър, радвахме се на подкрепата на видни интелектуалци, артисти и спортисти, които подкрепиха нашите кандидати и БСП. Видяхме проф. Стефан Данаилов, лично лидерът на партията на „Европейските социалисти" - Сергей Станишев също дойде, за да подкрепи БСП София. Николай Сираков, председателят на съюза на писателите, Таню Керяков, Джони Велинов, Димитър Томов, Евгения Живкова и много други. Благодаря на всички тях и на всички граждани минали около Народния театър, които подкрепиха с подписа си БСП за предстоящите местни избори. 
Водещ: Изредихте интересни и уважавани имена. Всичко това, предполагам ви дава кураж по-категорично да заявите своите кандидатури. Да се върнем към резултатите от избори 2011г., когато БСП печели кметските места в едва 8 областни града, а кандидатът на ГЕРБ за столицата - Йорданка Фандъкова още на 1-и тур има резултата от над 53% срещу 22% за кандидата на БСП - Георги Кадиев. Как днес гледате на тези резултати, отчитате ли грешки, които няма да повторите в предстоящата кампания? 
Калоян Паргов: Има голяма разлика между местните избори 2011г. и 2015г. На първо място знаете, че изборите 2011г.бяха по средата на мандата на първото правителство на ГЕРБ. Имаше умора и апатия и по-точно израз на недоволство от първите 2 години на това управление, въпреки това обаче, те се проведоха 2 в 1 с президентски избори, които дадоха едно по-голямо участие на избирателите на тези избори. Днес 2015г. е година, която е също сложна и противоречива на фона на дефицитите, на фона на хаоса, който виждаме в здравната система, в образователната система, осигурителната система. Проблемът с енергетиката вместо да търпи развитие и промени, търпи влошаване. Виждаме и протестите на бизнеса, които в рамките на последните 1-2 месеца се разразиха по отношение цените на електроенергията. Утре стартира парламентарният сезон. БСП има няколко приоритета, които ще се развият в рамките на следващите месеци, които ще залегнат и в нашата предизборна кампания. Именно на първо място това е справедливо данъчно облагане, социалната част на бъдещия бюджет 2016г. Проблемът с бежанците, по който само БСП, която е единствената партия с последователна политика, и разбира се, един друг въпрос, който може би има отправна точка и към 2012г., поради която същият проблем беше на дневен ред през август месец, това е цените на горивата. Всичко това ние ще използваме в нашата кампания, съчетано с местните проблеми, които в София не са малко. В рамките на последните няколко месеца, ние развиваме кампания под мотото - „Другото лице на София", не като физиономия на бъдещия кмет, а като философия на управлението. Целта на тази кампания е да сменим модела на управлението. В София да разбием монопола на ГЕРБ в общинския съвет, защото мисля, че гражданите на София заслужават много повече от това, което им се предлага в момента. 
Водещ: Ако допуснем, че успеете да разбиете този монопол в общинският съвет, каква алтернатива ще предложите за развитие на столицата? 
Калоян Паргов: На първо място, говорим за бюджета на столицата, който не е малък. Той е най-големият бюджет, разбираемо, най-богатата община - милиард и половина. Начина, по който се разпределя този бюджет е несправедлив, защото той се разпределя за сметка на крайните квартали, за сметка на по-голямата част от жителите и гражданите на столицата, тъй като техните проблеми с години стоят нерешени. Въпросът е колко пъти през годините преасфалтирахме и "Цариградско шосе" и големите булеварди през тези 20 години, особено през последните 2 мандата от управлението на ГЕРБ. Колко пъти преправяхме бул. Витоша и колко пъти вашата малка уличка, на която вие живеете, е асфалтирана за тези 25 години? Отговорът е в 99% от случаите - 0. Ето това трябва да се промени, защото всяка улица е важна за нас. 
Водещ: Какъв брой общински съветници очаквате все пак? 
Калоян Паргов: В момента имаме 15, поставили сме си целта да разбием монопола, което означава да не допуснем абсолютното мнозинство за 3-ти път на ГЕРБ, да имаме блокиращо мнозинство, което да не позволи на ГЕРБ да си разиграва коня в София и да спрем безхаберието в тяхното управление. 
Водещ: Тъй като те имат в момента 33-ма общински съветници. 
Калоян Паргов: Те имат 33-ма, с 2-ма повече от 31, което дава право на самостоятелни решения. 
Водещ: На 25-ти юли, по време на градската конференция на БСП заявихте, че партията трябва да е голямата изненада на местните избори. Какво значи това и готови ли сте да я реализирате? 
Калоян Паргов: Вижте, БСП е партия с вече близо 125 годишна история. Минала е през различни периоди, била е забранявана, сменяла си е името, нейните членове и симпатизанти са били подлагани на гонения, но всичко това, което в момента се случва, с всичките тези прогнози за апокалипсис, за срив на БСП, за загуба, за трето място, всичките тези неща, както и ваши колеги журналисти всеки ден в различни предавания бълват тези прогнози, винаги се оказват фалшиви. Това е така, защото БСП е доказвала, че винаги, когато е била най-подценявана, когато е била най-зле е показвала най-доброто от себе си.Парадоксално звучи, но примери в историята на партията много. 
Водещ: Имате самочувствието, че вашият кандидат може да бъде следващият кмет на столицата?. 
Калоян Паргов: Знаете, че 6-7 месеца търсехме алтернативна кандидатура - нестандартна, защото всички имена, включително и на Корнелия Нинова и на Костадин Паскалев и моето име са в рамките на стандартните номинации, тъй като те са очаквани.Нормално е, все пак ние сме политически обвързани с БСП и представители в публичното пространство и те са нормални, близки до това, което всеки един може да предложи и очаква. Но кандидатурите на Евгения Живкова, Михаил Мирчев и редица други, които бяха издигнати не са очаквани кандидатури и затова искахме да поднесем изненада, както за нашите опоненти, така и за всички избиратели, за да погледнат на нашата кампания с по-различни очи. Мисля, че успяхме с номинацията на проф. Михаил Мирчев, защото за първи път ще участва социолог в предизборната кметска надпревара. Интересно е да видим как един социолог, който 20-25 години е играл ролята на коментатор, как ще се справи като кандидат за кмет и то на една столетна партия, каквато е БСП. 
Водещ: Още преди месец заявихте, че партията ще се яви на изборите във формацията БСП-Лява България и няма да се коалира с други леви формации. Очевидно, ще спазите тази заявка, но не се ли изкушихте от по-големите шансове, които дава коалиционната кандидатура? 
Калоян Паргов: Тъй като за втори път цитирате част от моят доклад на градската конференция, там казах, че ще направихме всичко възможно да разширим формата отвъд пределите на БСП в последните 6-7 месеца и за съжаление не успяхме. Провалихме се. Не успяхме да убедим други партии в ляво, претендиращи, че са в ляво, като АБВ и други, да влезне в една обща, не коалиция, но по-скоро партньорство в тези избори подкрепяйки едни и същи мажоритарни кандидати, но явявайки се с отделни пропорционални общински листи. За съжаление, не видяхме и не срещнахме разбиране от тяхна страна подкрепа, което наложи на 25-ти конференцията да вземе това решение, че ще се яви във формата БСП-Лява България и вървим убедително в този формат. В рамките на следващите 1-2 седмици, завършвайки преговорният процес с тях, ще подготвим документите за регистрация и някъде около 14-15 септември ще се регистрираме в общинската избирателна комисия, като БСП - Лява България.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.