• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Председателят на НЛРС-СЛРБ: Очакваме подкрепа от Министерство на образованието

Председателят на НЛРС-СЛРБ:  Очакваме подкрепа от Министерство  на образованието
Днес се подписа споразумение между НЛРС-СЛРБ и Природен парк „Витоша"

 

/КРОСС/ Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България" съвместно с Природен парк „Витоша"започна организирането от началото на годината инициатива наречена „Срещи с дивата природа", която е насочена основно към деца на възраст от 7 до 14 години.

Идеята е да се опитаме мъничко да откъснем съвременните деца от електронните устройства, от таблетите, от мобилните телефони, от компютрите - да ги изведем сред природата, за да можем да им покажем и да им разкажем за това какво се случва в природата, какви са естествените процеси. Това каза по време на пресконференция инж. Васил Василев председател на НЛРС-СЛРБ.

Васил Василев (председател на НЛРС-СЛРБ) и Анна Петракиева - директор на ПП „Витоша"

Като всяко нещо, когато човек планира дългосрочно да работи и да изгражда една функционираща система, той търси своите партньори и се радвам, че в лицето на инж. Петракиева и природен парк „Витоша", ние намерихме своя естествен партньор, допълни той. Инж. Василев коментира, че тяхната инициатива е дългосрочна.

Това е дейност, която ние като организация, благодарение и на подкрепата на своите партньори ще развиваме в бъдеще, допълни той. Не сме спечелили проект с европейско финансиране, но ще търсим всички финансови източници, които да подкрепят и да финансират нашата инициатива, включително може би ще се опитаме да организираме и дарителски кампании за хора, които са склонни да подкрепят екологичното образование на своите деца, коментира още председателят на НЛРС.

Една от основните дейности на природен парк „Витоша" е образованието на децата, екологичното образование и представянето на богатството на природата, разнообразието на животинските и растителни видове, както и ценността на природата пред най-малките. Това каза по време на пресконференцията инж. Анна Петракиева, директор на природен парк „Витоша".

Тя допълни, че през годините от парка активно са участвали в подобни занимания и са работили с всякакви възрастови групи. В последните години колеги от парка започнаха съвсем целенасочено да работят и в насока „Горска педагогика", каза още инж. Петракиева.

С помощта на нашата работа по „Горска педагогика", с помощта на колегите от природния парк се опитваме да помогнем на най-малките да се върнат обратно сред природата, да открият нейната красота, да открият нейното богатство, да открият нейните видове и процесите, които протичат в тях и тяхното значение за нашето съществуване като хора, каза още по време на пресконференцията директорът на природния парк.

 

 

Инициативата на Съюза на ловците и риболовците в България изключително подкрепя нашата работа в тази насока, тъй като в тяхно лице ние срещаме едни много добри специалисти в областта на животинския свят - не само на дивеча, а и рибите и изобщо цялото разнообразие на видове в страната.

Смятаме, че тяхната инициатива взаимно ще ни подпомогне, за да продължим да достигаме до децата и хората и да им представяме това разнообразие, каза още инж. Петракиева.

Инж. Василев коментира, че са водили един предварителен разговор в края на 2018 година с Министерство на образованието и науката относно инициативата си, когато са били любезно прието от зам.-министър Таня Михайлова.

Той отбеляза, че първоначално когато зам.-министъра ги е приела, тя ги погледнала с леко недоверие, тъй като тя също не познава ловците като хора, които са пазители и защитници на природата и процесите в нея. Когато поговорихме повече и разказахме в детайли какви са нашите идеи и как ще се опитаме да ги реализираме, какви видеоматериали и други презентационни материали смятаме да предложим на различните училища и всеки учител да може да подбере като допълнителни образователни средства нашите материали, госпожа Михайлова прие много добре тази наша инициатива.

Дори заяви готовността на министерството да ни подкрепи в този наш път, каза още председателят на НЛРС. Трябва да се отбележи, че ние все още изграждаме документите и принципите, по които ще се случват всичките процеси във времето, но предварителните ни разговори с министерството от моя гледна точка бяха обещаващи, коментира още инж. Васил Василев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.