• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Започва новата парламентарна сесия

Започва новата парламентарна сесия

/КРОСС/Днес е първият работен ден на народните представители след лятната ваканция. В началото на пленарния ден депутатите ще обявят от парламентарната трибуна приоритетите си за четвъртата сесия на 43-ото Народно събрание. Очаква се акцент в изказванията да бъдат предстоящите местни избори на 25 октомври. Съдебната реформа и поправките в конституцията също ще бъдат сред приоритетите на управляващите ГЕРБ и Реформаторски блок, а БСП ще заложи на социалния дух на ангажиментите си и ще предложи своя алтернатива за бюджета за 2016 г.

Възможността за традиционните изявления може да бъде отнета на групата на Български демократичен център, тъй като петима от общо 14-те депутати на групата обявиха, че я напускат в последния ден преди ваканцията. Това са Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов. Според правилата на депутатите парламентарна група може да се формира при най-малко 10 депутати. Така Народното събрание ще започне новия сезон със седем вместо с осем групи.

Първо заседание от новата парламентарна сесия обаче няма да открие председателят на НС Цецка Цаче­ва, тъй като е на служебно посещение в САЩ, където участва в международен фо­­рум на жените председатели на парламенти.

В програмата на парламента за днес са предвидени и два часа за т.нар. блиц контрол. Въпроси ще бъдат задавани към премиера Бойко Борисов и четиримата му заместници. Всяка парламентарна група ще има възможност да зададе по два въпроса към ръководителите на правителството, като се очаква от левицата да питат за сливането на спешната помощ в София-град и София-област.

Проектопрограмата на парламента за тази седмица предвижда депутатите да продължат дебатите на първо четене на антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева, които бяха прекратени заради поцедурни хватки в последния работен ден преди ваканцията. Според левицата това е фиктивно действие, но създава сериозни възможности за политически контрол върху корупцията - с начина, по който ще се избира този орган - политически, с вида на този орган - едноличен, с възможността анонимните сигнали да обосновават предприемане на определени действия и с възможността на органа кои анонимни сигнали да придвижи и на кои сигнали да не се обръща внимание.

Парламентът трябва да започне тази седмица и гласуването на второ четене на новия закон за предучилищното и училищното образование, който трябва да е приет до края на годината.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.