• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Руската оперна прима Мария Гулегина излиза на българска сцена в "Парсифал" на Вагнер

Руската оперна прима Мария Гулегина излиза на българска сцена в "Парсифал" на Вагнер

/КРОСС/ Световноизвестната оперна прима Мария Гулегина ще пее на сцената на Софийската опера и балет на 30 януари и първи февруари тази година в спектакъла „ Парсифал " от Рихард Вагнер на режисьора - академик Пламен Карталов. Той споделя, че тази опера има за цел да изпрати към публиката важното послание - за смирение и любов.
„ Парсифал " е определяна от Вагнер като тържествена сценична мистерия в три действия. Смята я за религиозна церемония, а не като обикновено развлечение за меломаните и за това иска по време на премиерата през 1882 година в Байройт, Германия публиката да не алодира играта на артистите, но все пак разрешил това да стане в края на второто действие.
„ Парсифал " е последното сценично произведение на Рихард Вагнер, в което той вплита мотиви от едноименната поема на Волфрам фон Ешенбах и от „ Парсифал или Принцът на Граал " от Кретиен дьо Труа и „ Магинобион ".
„ Парсифал " носи в себе си религиозни и философски идеи и е смесица от християнство и будизъм. Тайнствена история за светия граал и опазването му, която пред българска публика ще разкажат Мария Гулегина - в ролята на магьосницата Кундри и колегите й Костадин Андреев, Атанас Младенов, Ангел Христов, Петър Бучков, Бисер Георгиев, хорът и оркестъра на Операта. Диригент на спектакъла е Константин Тринкс.
Мария Гулегина е артист от международна величина, чиято кариера преминава през сцените на едни от най-прочутите оперни театри в света и през съвместна работа с Лучано Павароти, Пласидо Доминго и диригентите Рикардо Мути, Валерий Гергиев, Клаудио Абадо.
В България, премиерата на „Парсифал " се състоя през юли 2017 година, като част от подетата преди години инициатива на директора на Софийската опера и балет - академик Пламен Карталов за възобновяване на представянето на оперите на Рихард Вагнер на българска сцена.
Билетите за „ Парсифал " на 30 януари и 01 февруари 2019 с участието на Мария Гулегина вече са в продажба

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.