• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

По искане на Цацаров закриват фондация, незаконно финансирала партия

По искане на Цацаров закриват фондация, незаконно финансирала партия

/КРОСС/ Искането на главния прокурор Сотир Цацаров за прекратяване на фондация, незаконно финансирала политическа партия, е уважено от съда. С решение от 13 март, Пловдивски окръжен съд прекратява Сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ".

На 20 октомври 2017 г. главният прокурор внесе в Окръжен съд - Пловдив искова молба за прекратяване на Сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ", чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

Главният прокурор поиска прекратяване на фондация, финансирала незаконно политическа партия

Според главния прокурор дейността на Сдружение "Асоциация Бату платформ" Кърджали е несъответна на императивната забрана от Изборния кодекс, тъй като чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства в размер на 100 000 евро с неустановен произход, което е нарушение на Изборния кодекс.

Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав от Наказателния кодекс. Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на Конституцията на Република България.

Решението е неприсъствено, не подлежи на обжалване и е влязло в законна сила на 13 март.

Припомняме, на 20 октомври политическа партия ДОСТ заяви, че не е финансирана от фондация "Асоциация Бату платформ". Това се посочва в позицията на партията, разпространена малко след като от прокуратурата съобщи, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от Кърджалийския окръжен съд прекратяване на дейността на сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ" гр. Кърджали.

Припомняме, според събраните доказателства, на 14 март 2017 година сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. Парите са използвани за купуване на хранителни продукти - захар, брашно, ориз, макарони и др.

ПП ДОСТ отрече да е свързана с фондация „Асоциация Бату платформ"

Пакетите са били разнесени до различни населени места в България - Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Разследването против политическите права на гражданите бе ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, тъй като там са открити пакетите. Организацията по складирането и разнасянето на хранителните продукти е направена от членове на сдружение "Асоциация Бату платформ" - Кърджали. Активното са участвали членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.