• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Михаил Миков: Избран съм за лидер, не за магьосник - промени в БСП ще има, но не резки

Михаил Миков: Избран съм за лидер, не за магьосник - промени в БСП ще има, но не резки

/КРОСС/Министърът на вътрешните работи в кабинета "Станишев" от април 2008 до юли 2009 г., председател на 42-ото народно събрание и сега председател на БСП - Михаил Миков пред "24 часа" 

- Г-н Миков, ГЕРБ се отказа от актуализация на бюджета. Как убедихте Бойко Борисов?

- Водихме откровен разговор с аргументи и той чу тези аргументи. Коалиция за България зае принципна позиция заради недостатъчно разписване от страна на правителството за какво ще се харчат тези средства. Защото най-малкото е подозрително да се прави такава сериозна корекция, при положение че към мотивите, с които тя се предлага от правителството, е записано, че може да се мине и без нея.

Следователно актуализацията е нужна само в политическия и предизборен контекст - задължително ще се експлоатира тезата за тежкото финансово състояние, в което е оставена държавата след управлението на социалистите. Забележете, ще се говори не за управление с участието на социалисти, а за управлението на социалистите и тази вина изцяло ще ни се вмени.

Имаме и други аргументи, които са експертни - в средата на годината е рано да се говори за корекции в бюджета, защото такова решение ще има деморализиращ ефект за приходните агенции. Особено в преходния период. Ако официално бъдат занижени окачванията за приходите, НАП и митниците съвсем няма да си дават зор.

- Повлия ли на отказа на ГЕРБ разработваният от червени юристи вариант да подадете оставка, за да осуетите приемането на промените?

- Не. Разбирам, че ме виждат в ролята на съвременен политически Матросов който запушва с оставка амбразурата, за да попречи да се вземе грешно и ужасно скъпо за държавата решение. Но не бих влязъл в този сюжет.

- Решението на ГЕРБ обаче слага край на този парламент - какво ще стане с неприетите закони?

- Приключва мандатът. Движим се в рамките на договореното при президента, отиваме на избори.

- Каква е причината за това рязко затопляне на отношенията между ДПС и ГЕРБ? То резултат от онова турско кафе в Кърджали ли е?

- Това си е работа на двете партии. Разбира се, имам лично и неемоционално обяснение на обрата в отношенията им, поне на публичната му част, но не възнамерявам да го обсъждам. Смятам, че се придава излишна тежест на знаковия израз с пиенето на кафетата, това е по-скоро PR стратегия. В политиката всъщност се калкулират интереси и се анализират очакваните политически ефекти.

- ГЕРБ и ДПС - това ли е следващата управляваща коалиция?

- Знам, че това е най-злободневното питане, но предлагам да изчакаме с отговора, докато видим резултатите от изборите.

- А възможна ли е коалиция ГЕРБ-БСП?

- Нека коментираме хипотетичните коалиции след изборите - със или без участието на БСП.

- С ДПС възможно ли е да си сътрудничите пак?

- Възможно е БСП да има такъв резултат, че никой да не може да постигне управление без нея.

- Значи допускате възможност за управление съвместно с ГЕРБ?

- Не съм казал това.

- В БСП май не ви приемат като лидер - носител на промяната, а като част от статуквото. Ще направите ли драстични промени, с които да оборите тези съмнения?

- Драстичните промени в партиите са като резките маневри на пътя - по-вероятно е да предизвикат катастрофа. БСП е постоянно, но плавно променяща се партия и затова в тези 25 г. тя остана голямата политическа сила, с която всеки се съобразява.

Промени ще има, но не под натиска на медиите или на едни или други играчи, които искат да имат своето влияние в ръководството на партията. А колкото до личните очаквания към мен, налага се да припомня, че съм избран за председател, не за магьосник. Председателят на БСП е само част от ръководните органи на партията - той не може да реши сам всички въпроси, както това се случва в други партии. Като начало ще започнем с промени в начина на работа на всички нива, с повече дисциплина и самодисциплина.

- Какъв знак е за вас това, че на първи тур с Драгомир Стойнев имахте общо под 300 гласа, а на втори разликата ви беше малка? Нямахте еднозначна подкрепа - означава ли това, че вие не сте фаворитът на партията?

- Всеки участваше в състезанието със стартовата позиция, дадена му от номинациите на общинските организации. Това е демократична процедура и нищо повече. Финалът на тази процедура натоварва с отговорност онзи, който е спечелил, без значение с много или малко. Ще сгрешат онези, които виждат в това разделение в партията.

- Веднага след обявяването ви обаче се чуха викове "Оставка"!

- Площадната риторика е заразителна.

И някак естествено вече изглежда да не се уважава волята на мнозинството. Но в БСП на всяка цена трябва да се опазим от този вирус. Конгресът на партията не е футболен мач, конгресната зала не е стадион. Хората, участващи на различни нива в органите на партията, трябва да прочетат устава. За правото да изказваш мнения и да ги отстояваш, за правото да гласуваш, но и за задължението да спазваш решенията на органите. Защото без такова уважение не се получава партия, а площад, на който най-гръмогласните се опитват да определят посоката. Това имам предвид, като говоря за повече дисциплина и самодисциплина в БСП.

- Ще намерите ли общ език с опонентите си за лидерския стол, ще ги поканите ли в ръководството на партията и за ваши заместници например?

- Грешно е да се участва в партийната работа заради стола. Мисля, че те си дават сметка, че са били в състезание за поемане на отговорност. С тях винаги съм намирал общ език, но на принципна основа. А не с компромиси на базата на пазарлъци и разпределяне на постове.

Партията познава периоди на фракционерство и груповщина и тогава е била болезнено слаба. И сега има хора, които се чувстват самодостатъчни в рамките на своята група и търсят единствено разширяване на влиянието ѝ в партията. А трябва да се погледне на партията като на единен организъм, чиято сила се черпи от общото усилие и преодоляване на собственото его в името на общия резултат. Тогава всички ще бъдат по-удовлетворени от участието си в политическия живот в рамките на БСП.

- Искате партийният апарат да е по-ефективен - какви ще промените?

- Отговор на този въпрос ще дам, след като съм го обсъдил с колегите си в съответния орган. Абсурд е да се мисли, че радикалните промени в този момент ще доведат добри решения, защото изборите са основната цел, в която трябва да бъдат ангажирани всички. И да сменяш двигателя по време на състезание, не е много умно. Изборите са тези, които ще очертаят ясно отговорността и мястото на всеки в партията.

- Как ще докажете, че Станишев не стои зад всяко ваше решение?

- Със Сергей сме работили дълги години и нямам желание да коментирам подобни клишета. Предлагам да гледате какво правим и по това да ни преценявате, а не по подозренията на доброжелателните ни критици.

- Станишев вече подаде ръка към АБВ на конгреса, Калфин отвърна - да, но с новия лидер. Възможно ли е да влезете в коалиция?

- Преди изборите това не може да стане. Общият път предполага да не се поставят ултиматуми. Времето ще покаже доколко и те искрено желаят налагане на лявата политика в страната.

Снимка: Булфото

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Миков, Миков ако не разкараш Дъбов и Узунов ще огробиш партията!!!

31.07.2014 14:56:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.