• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Различните коалиционни формати не позволиха на БСП лява политика

Различните коалиционни формати не позволиха на БСП лява политика

/КРОСС/От живота на това правителство поуки има и за нас, и за ДПС, казва зам.-председателят на БСП Евгений Узунов пред "Сега"

- Г-н Узунов, след 13 г. БСП има нов председател. Накъде ще поеме партията оттук нататък?

- Смяната на председателя на БСП винаги е важна, не само за партията, но и за държавата. А иначе аз не разбирах големия драматизъм, с който беше обвит периодът преди конгреса. Това са нормални процедури в живота на партията и мисля, че изборът, който конгресът направи, беше добър и полезен. Ние отново показахме на обществото, че наистина сме една демократична партия. Всички структури, които искаха да номинират свои представители, имаха тази възможност. Не случайно списъкът на номинираните беше доста дълъг. И искам да кажа, че никаква манипулация, никакви "апаратни" игри, което се чува в някои коментари, нямаше при подготовката и при провеждането на избора за председател. Изборът на Мишо Миков дойде по най-естествен начин с тайно гласуване. Той е човек, който добре познава партийния живот, структурите, знае проблемите на партията и затова получи нейното доверие. Като характер той е диалогичен, предвидим и достъпен човек, което е много важно. БСП никога не е била партия на единоначалието. 

- А обвиненията, че решенията се взимат от няколко души в партията, в т.ч. и вие?

- Това са измислени упреци. Винаги Националният съвет се е произнасял по всички важни въпроси, които касаят решения на партията. Изпълнителното бюро е било място, където винаги спокойно всеки може да изкаже своето мнение и да участва във формулирането на решението. Не бива да се спекулира и да се хвърлят упреци към Сергей, тъй като той е демократично устроен политик, а и аз не знам кой какво има предвид говорейки за някакво "стеснено" ръководство. Аз поне не съм участвал и не съм забелязал подобен стил на работа и в предходния период.

- Тогава откъде идва определението за вас "сив кардинал"?

- Може би фактът, че излязох от парламента и посветих повече времето си на работа в партията, създава впечатление, че доминирам във формулиране на решенията. Такова нещо няма. Има сигурно хора, които няма да повярват в това, но такива упреци към БСП не звучат сериозно.

- Въпросът е занапред какво ще се промени? Между другото, не чухме програма на Михаил Миков.

- Идват предсрочни избори. Обстоятелството, че те са толкова скоро, поставя в необичайна ситуация новия председател. Той ще има главната задача да подготви партията за изборите. Следващата седмица вероятно предстои заседание на Националния съвет, на което той ще има възможност с по-конкретен план да предложи и по-нататъшните стъпки, които очевидно трябва да бъдат подчинени на това партията да засили доверието на своите членове и симпатизанти и сред по-голяма част от българското общество.

- Как ще си върнете обаче доверието на тези от твърдите ви привърженици, които ви наказаха на евроизборите?

- Да, те ни наказаха, това е истина, защото за съжаление в последните години, участвайки в различни коалиционни формати, независимо от успешните стъпки, които правителствата са правили, членовете и симпатизантите на партията не успяха да видят лява политика в чист вид, тя не беше и възможна. Коалиционното управление предполага компромис. И тогава, когато БСП може изцяло да реализира своите намерения, тогава ще разберете, че тя наистина е лява партия и иска да провежда лява политика в името на държавата и хората. Но за тази цел трябва да има и съответните властови механизми.

- А на "Позитано" не предвидихте ли колко скъпо ще ви струва поредният компромис с общо управление с ДПС? Например назначаването на Пеевски.

- Беше грешка, че не разписахме взаимоотношенията си в коалиционно споразумение, но наистина заложихме на програмна формула, подкрепена от двете партии. В тази формула обаче не успяхме, и не за първи път, да проведем своята лява политика. Едно или друго кадрово решение не може да даде цялостната яснота за перспективата пред една коалиция. Очевидно нещата се оказаха по-сложни, отколкото и ние предполагахме. Разбира се, намеси се и това, че икономиката не влизаше в кондиция със скоростта, с която ние очаквахме. Малко хора го разбраха, защото не го усетиха по джоба си, но наистина започна процес на икономически растеж, макар и твърде плах.

- ДПС еднолично ли взе решение за края на кабинета "Орешарски"?

- Аз не съм свидетел точно на процедурата, но стана ясно, че има политическа ситуация, която не позволява по-нататък да функционира този кабинет. След като не са налице политическите условия, а те са много прости - подкрепа от двете политически сили, най-логичният завършек беше оставката.

- Вярно ли е, че Сергей Станишев е ходил при Ахмед Доган, за да се предложи за премиер?

- Не знам, нямам такава информация. Самият Сергей отрича това и аз му вярвам.

- С кого оттук нататък можете да си партнирате - не само в "Коалиция за България"?

- Ние, както и досега, ще се стремим да взаимодействаме с всички, с които намираме достатъчно общи програмни позиции и общи разбирания за развитието на България. Няма да правим никакви компромиси с границата на една лява, социално ориентирана политика. КБ досега свърши доста работа, защото обхващаше не само социалисти, но и много други леви групи от българското общество. Идеята ни обаче е в следващите седмици да изготвим анализ на досегашното функциониране на коалицията и да търсим възможности за по-широк поглед към гражданското общество. В същото време разбираме желанието на голяма част от членовете на партията БСП да бъде по-отчетлива носещата конструкция в една такава коалиция.

- Тя и досега е носеща структура, но остава впечатлението, че влачи на буксир останалите?


- Такива оценки се споделят и от наши членове. Ще подложим това на свободна дискусия в Националния съвет. Както казах, вероятно ще погледнем и към други леви партии. "Българската левица" например е партия, с която предстои да водим разговори, и не виждам причини да не вървим към по-тясно взаимодействие.

- Разчиства ли се пътят за разговори и с АБВ след конгреса?

- Не сме видели политическата им платформа и послания, за да можем да определим допирните ни точки. Тогава е сериозният разговор, а не пикантерията, която върви вече година и половина, около отношението на двамата лидери. Решенията, които сме взимали към бивши и сегашни техни членове, са били принципни и основани на нашия устав.

- Извинете, но говорите за решения, съобразени с устава, и как те се взимат от пленума. Откъде идват тогава обвиненията, дори и на претенденти за лидерския пост, че решенията се спускат и Националният съвет само ги официализира?

- Наистина не знам кои решения имат предвид.

- Ами например изключването на Първанов и другите от АБВ, това, че Националният съвет научи в последния момент имената на министрите в кабинета и т.н.?

- Изключването мина абсолютно по разписаната процедура в устава - разговори в Изпълнителното бюро, докладване в Националния съвет, дискусии и разговори в структурите, в които членуваха тези другари. Там няма нарушена никаква демократична или уставна процедура. Но искам да напомня, че другарите от АБВ много преди това извършиха редица действия, с които фактически се поставиха извън БСП и чертаеха залез на партията. Прогнозите, че БСП е в своя исторически залез, че дните на БСП са преброени, нещо, което много хора го мечтаят от 10 ноември 1989 г., няма да се случат. Имаме нов председател, доказан политик, честен и последователен човек. С него ще могат да говорят всички в партията и няма опасение от затваряне и изолиране от обществото. В условията на доминиращ десен консенсус - икономически и политически, БСП става все по-нужна на България, като лява алтернатива.

- Връщам ви на коалициите - с кого ще си партнирате евентуално в НС, не остана голям избор?

- Първо, трябва да видим политическите програми за изборите на партиите. Не сме видели нито една, още е рано. 

- Нали не казвате, че отношенията ви с ГЕРБ ще зависят от програмата им?

- Естествено, ние гледаме в лявата част на политическото пространство. Всичко зависи от резултатите от изборите. Тогава наистина са възможни много решения, които ще бъдат продиктувани не от лидерите на партиите, а от избирателите.

- ДПС и "никога" в едно изречение ли са?

- Не могат да бъдат в едно изречение. От живота на това правителство поуки има и за нас, и за ДПС. Те трябва да ни служат в бъдеще. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.