• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Костадин Паскалев: АБВ е естественият партньор на БСП

Костадин Паскалев: АБВ е естественият партньор на БСП

/КРОСС/ До голяма степен ме беше срам от това, което се случваше в БСП. По времето на един качествен човек - Орешарски, се случиха неща в БСП, които бяха абсурдни. Изпусна се партийният контрол над действията на председателя на партията и най-тесния кръг около него, които взимаха управленските решения, с което сринаха БСП до нечувани нива.

Така Костадин Паскалев, член на ръководството на ИБ на БСП, обясни в ефира на бТВ отсъствието си за определен период от време от активната политика, като подчерта, че никога не е бил в периферията като член на Националното ръководство на партията, където е имал възможност да си изказва мнението.

Паскалев уточни, че упреците му категорично са насочени към управлението на Станишев и оцени положително работата на Михаил Миков като председател на партията, както и работата в първте дни на новия лидер Корнелия Нинова.

Реално погледнато след избора на Михаил Миков започна конкретна работа в стягане на структурите, но според мен с много слаби темпове, въпреки че посоката беше абсолютно вярна. Смятам, че опозиционното поведение на Михаил Миков беше абсолютно правилно. Невзимането на решение за участие в коалиция с ГЕРБ - също абсолютно правилно. Но смятам, че темповете сега трябва да бъдат значително по-бързи и онова, заради което съм се върнал, за да участвам в политическия процес в България е създаването на алтернатива на това управление, коментира Паскалев. Той посочи, че голяма част от българите не одобряват това, което се случва в управлението на държавата и крайните резултати от него и смята, че може да помогне за създаването на някаква алтернатива и за организационното укрепване на БСП.

На Корнелия Нинова той пожела повече темпо и повече концентрация към важните въпроси.

Според Паскалев, онова, което трябва да се случи в левицата е разширяване на кръга от хора, които взимат решения, възстановяване авторитета на Националния съвет и основните партийни структури.

В Изпълнителното бюро сега Паскалев ще отговаря за местните политики в България.

Предстои да се сработи това Изпълнително бюро и да се получи оня ефект, който лично аз очаквам, каза той.

Паскалев не скри, че неговата позиция се различава от тази на част от хората в Изпълнителното бюро. Той е на мнение, че БСП трябва задължително да започне политически консултации с всички политически партии в България, особено с представените в парламента и в местната власт.

БСП трябва да разговаря с всички политически партии, включително с ГЕРБ, по отношение на националните приоритети за развитие на България, каза той и даде пример с темата за превъоръжаването на армията, което депутатите гласуваха вчера в парламента.

Според Паскалев АБВ е естественият партньор на БСП. С АБВ трябва да се проведе съответният разговор.

Костадин Паскалев очаква на утрешното заседание на партията да бъде взето решение за референдум или допитване сред членовете на партията, което според него трябва да завърши в рамките на месец, и юли месец БСП да проведе съответните разговори с евентуалните партньори - АБВ, патриотичните партии, ДПС. Нормално е да се проведе този процес на преговори, допълни той.

Ние имаме 4-5 въпроса, които трябва да зададем на своите съпартийци, посочи Паскалев:

Какъв президент искат? Дали това да бъде тясно партиен кандидат за президент или да бъде надпартиен с широка подкрепа. Личното му разбиране е, че трябва да бъде изключително широка кандидатура, не член на БСП, широко подкрепена от политическите партии, които ще представляват алтернативата на това управление.

С кои политически партии да се проведат съответните разговори за подкрепа на обща кандидатура?

Какъв трябва да бъде профилът на този кандидат за президент?

Каква да е личността - конкретно с име?

Паскалев не е съгласен той да бъде кандидат на БСП за президент, тъй като смята, че е неподготвен в тази сфера. Що се отнася до Стефан Данаилов той каза, че е харизматична фигура, която уважава и обича, но не смята, че здравословното му състояние би му позволило да се кандидатира за президент.

По думите на Паскалев БСП би подкрепила Георги Първанов за трети мандат, но според него лидерът на АБВ няма шансове да се кандидатира, имайки предвид конституционните изисквания. 

Костадин Паскалев коментира и напрежението в столичния квартал „Ботунец", където група роми преби мъже, жени и деца заради забележка за силна музика и конфликтът между хората там се задълбочи.

Паскалев призна, че подобни проблеми като тези в „Ботунец" в момента, е имало и посочи как като кмет ги е решавал. Обхванати са децата от ромски произход в училищата, осигурена е заетост на хората, ограничена е възможността да се получават социални помощи, когато децата не посещават учебно заведение.

Ако нямаме целенасочена последователна политика, това, което се случва сега в Ботунец, предстои, каза Костадин Паскалев.

Трябва да има категорично ясна социална политика по отношение на ромите в България. Това, което виждаме в момента е един абсурд. Второ, трябва да има абсолютен синхрон в работата на общинската администрация и съответното ръководство на полицейското управление, той.

 

Цялото интервю с Костадин Паскалев може да прочетете тук.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.