• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Министри разказаха пред съда за ремонта на НДК в процеса срещу Мирослав Боршош

Министри разказаха пред съда за ремонта на НДК в процеса срещу Мирослав Боршош

/КРОСС/ Вицепремиерът Томислав Дончев, бившият министър по европейското председателство на България Лиляна Павлова и бившият вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков – Деница Златева дадоха показания като свидетели по делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош.

Той е подсъдим за длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и сключването на неизгодни сделки, с които според държавното обвинение Националният дворец на културата е ощетен с около 3.5 млн. лева. Обвинение има и бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев.

Според прокуратурата, отпуснати целево за подготовка и оборудване на сградата за председателството на Съвета на ЕС средства са били разходвани за текущи разходи на НДК.

Томислав Дончев и Лиляна Павлова обясниха пред съда, че не са имали достатъчно добра комуникация с ръководството на НДК по времето на Боршош, имало е съмнения за това как се разходват целево отпуснатите средства и дали извършения ремонт на сградата е достатъчно качествен. Те са изисквали доклади, документи и информация за обществените поръчки и как са изразходвани средствата, но не винаги са ги получавали. Имало срещи и разговори, разменяла се и официална писмена кореспонденция.

"Не се получи тази екипна работа, с която съм свикнал, но това е по-скоро личен и емоционален проблем и няма отношение към работата на съда. Кореспондирахме си, пишехме си писма", заяви Дончев пред журналисти след като излезе от съдебната зала. Той подчерта, че е имало и спорове по различни теми и извън тези, свързани с европредседателството. "За начина, по който се управлява дружеството. Моето притеснение беше, че темпът на разходите не съответства на темпа на приходите и се формира дефицит. Неведнъж съм говорил по тази тема. Изисквал съм документи. Някои от тях съм ги получавал веднага или със закъснение, но някои от тях се е налагало да пиша втори или трети път. Доколкото си спомням някои така и не ги получих", обясни Дончев. Според него не би било проблем да се погасяват текущи разходи с целево отпуснати средства, но в случай, че това може да се компенсира с други приходи.

Лиляна Павлова разказа подробно, че първоначално са били отпуснати целево 17 млн. лв. за ремонт на част от НДК. "Отидох на място 6 месеца след като договорът вече се изпълняваше и имаше съмнения както за качеството на настилките и използваните материали, така и за това как се разходват средствата. По-голямото ни притеснение беше дали ще успеем със сроковете. Изпълнителят заплашваше, че ще спре работа, тъй като му е платен 20% аванс и искаше гаранции, че ще му бъде платен целия обем от работа", обясни Павлова. Правителството отпуснало допълнително още 28 млн. лв. с решение на Министерския съвет.

Павлова разказа, че са били назначени външни одити, а заключенията от докладите били притеснителни. Тогава самата тя написала доклад, в който предложила смяна на ръководството и на самия Боршош. Лиляна Павлова припомни, че е била принципал на НДК само 45 дни - от 10 май до 26 юни 2017 г. "Важното е, че сградата беше приведена в готовност и изпълни своите функции по председателството", заяви тя пред журналисти.

Софийският градски съд изслуша и съдебно-счетоводна експертиза, според която първоначално постъпилите по сметка на НДК средства били разпределени в 4 други сметки. Някои от тях били на срочен депозит. Експертите обясниха, че би било добре в случаи на целеви плащания да се разкриват отделни сметки за тях. Освен това посочиха, че не е забранено от закона прехвърлянето на целеви средства в други сметки, но би трябвало да се води счетоводна политика. Следващото заседание по делото ще бъде на 26 юни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.