• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Предпазливо повишение на петролните цени след известна слабост на щатската валута

Предпазливо повишение на петролните цени след известна слабост на щатската валута

/КРОСС/ Цените на „черното злато" нарастват с около 0,6-0,7% в началото на европейската търговия, следвайки известното отслабване на щатския долар на валутния пазар преди стартиращото по-късно двудневно заседание на Федералния резерв.

Снощи петролните цени се понижиха с над 2%, парирайки част от 5-процентното възходящо рали през предходната седмица с оглед на подновени опасения относно нарастване на добивните нива предимно в Саудитска Арабия, Иран, Ирак и Кувейт и след данни на компанията Genscape, показващи, че запасите на суров петрол в Кушинг, Оклахома са се повишили с около 1,5 млн. барела за седмицата до 22 април.

В същото време производствените мощности в Кувейт успяха да се възстановят доста бързо след края на тридневната стачка в кралството, достигайки 3 млн. барела на ден с тенденция да продължат да се повишават до 3,15 млн. барела през юни. Има и слухове, че износът на петрол от Ирак може да достигне нов рекорден връх през април, докато държавната петрола компания в Саудитска Арабия - Saudi Arabian Oil Co. е на път да приключи до края на май своята експанзия в нефтеното находище „Шайбан", повишавайки производствения си капацитет до 1 млн. барела на ден от настоящите 750 хиляди барела.

Всичко това провокира спад на цените на американския лек суров петрол с 2,5% до 42,64 долара за барел в края на търговията в понеделник и на петрола сорт Брент с 1,4% към 44,48 долара за барел.

Днешното отслабване на „зелените пари" спрямо останалите основни валути парира част от снощните загуби, като юнските фючърси на петрола сорт Брент се повишават с 0,65% към 44,77 долара за барел, а на американския лек суров петрол - с 0,75% към 42,96 долара за барел. Въпреки това редица икономисти и анализатори са предпазливи и предполагат, че допълнителното ново предлагане на ценната енергийна суровина от Близкия Изток и Африка може да ограничи поскъпването на петрола.

В тази връзка вниманието на пазарите на суровини се насочва към редовните седмични данни на Американския петрол институт (API) за запасите на суров петрол в САЩ за седмицата до 22 април (довечера от 23.30 ч.) и към утрешните аналогични официални данни на Енергийната информационна агенция (EIA). С интерес ще се следи и стартиращото по-късно двудневно заседание на Федералния резерв, тъй като от неговия изход ще зависи и по-нататъшната посока на движение на американския долар, поне в краткосрочен план.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.