• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Доц. Иво Петров: Необходим е контрол на рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания

Доц. Иво Петров: Необходим е контрол на рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания

/КРОСС/ Председателят на Дружеството на кардиолозите в Българиядоц. Иво Петров обяви още преди година идеята дефибрилатори да има на всички оживени места в България - училища, гари и автогари, стадиони, големи търговски центрове.

Имаме разговор с някои от големите фирми, които са склонни да закупят и да дарят дефибрилатори, съобщи той пред БНР и допълни, че Министерството на здравеопазването има позитивно отношение към идеята, но всичко е свързано със средства.

Доц. Иво Петров разказа за финландска програма, в резултата на която се е стигнало до намаляване на сърдечно-съдовите заболявания с 30 на сто:

Тази програма включва множество мерки и инициативи, които касаят не само институциите, но и професионалните организации и медиите. Това е стриктен контрол на рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдовите заболявания - тютюнопушене, захарен диабет, артериална хипертония, неправилният начин на хранене с висок холестерол и мазнини в храната, стрес, обездвижване. /.../ В България има сериозно поле за действие, защото сме една от най-пушещите нации в света. В тази насока е стъпката за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Все още голяма част от хипертониците и диабетиците не достигат навреме до специалист, така че тези два рискови фактора да бъдат навреме контролирани.

Според доц. Петров трябва да има кратки клипчета по медиите, които да обясняват колко голям е рискът от сърдечно-съдови усложнения, когато рисковите фактори са оставени да се развиват самостоятелно.

Статистиката сочи, че между 60% и 64% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.